In English

vad är ekologiskt vin?

Ekologiskt vin innebär att vinodlingen bedrivs utan konstgödsel och syntetiska bekämpningsmedel. Efterfrågan på ekologiskt odlade druvor växer i takt med en högre medvetenhet bland konsumenter.

VAD ÄR EKOLOGISKT VIN?
Ekologiskt vin innebär att jordbruket uppfyllt särskilt ställda krav för att få en särskild certifiering. Dessa krav berör bland annat kemiska bekämpningsmedel och att konstgödsling med kväve. Inom EU finns det dessutom begräsningar för hur mycket svavel, tillsatser och processhjälpmedel som får användas. Även om en vinbonde undviker konstgödsel och syntetiska bekämpningsmedel så kan man bara kalla det ekologiskt om man uppnått särskild certifiering. Dessutom måste jordbruket genomgå en minst tre år lång konverteringsperiod, innan certifiering kan ske. Biodynamiska viner har andra (fler) krav än ekologiskt odlade viner, men för att ett vin ska uppfylla kraven för biodynamisk odling så behöver odlingen (även) bedrivas ekologiskt. Det går att jämföra med naturvin, som inte alls certifieras.

SPRING WINE & SPIRITS ARBETE MED EKOLOGISKT OCH HÅLLBART CERTIFIERADE PRODUKTER
Det är viktigt för oss att arbeta med producenter som tar ett aktivt hållbarhetsansvar. Flertalet av de producenter vi arbetar med har olika typer av certifieringar gällande goda arbetsvillkor, hållbar odling och hållbar produktion.

I nuläget kan producenter som verkar i länder med utbredd fattigdom fairtrade-certifieras. Fairtrade är en oberoende certifiering som skapar förutsättningar för odlare och anställda att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Du hittar vår fairtrade-certifierade viner här. Vår målsättning är att öka andelen produkter som är etiskt och hållbart certifierade, samt göra det enkelt för kunder och konsumenter att hitta dessa produkter. Läs mer om våra producenter som arbetar med ekologiskt jordbruk:

LÄR KÄNNA CONO SUR – EN EKOLOGISK PRODUCENT I FRAMKANT
Cono Surs hållbarhetsarbete har gjort dem till en producent i framkant. De har med ledorden kvalitet och hållbarhet blivit Chiles näst största exporterande vinproducent. Med sina 300 hektar ekologiska vingårdar och med samtliga 1 915 hektar under integrerad odling, återskapar och bibehåller de den biologiska mångfalden i sina vingårdar. De började sin omställning från konventionell odling år 1998 och bedriver ekologisk odling sedan år 2000. Cono Surs ekologiska viner är certifierade enligt BCS Oeko Garantie GMBH. Läs mer om Cono Sur här.

Våra ekologiskt certifierade viner på Systembolaget