In English

Domaine Bousquet Tupungato, Valle de Uco

Domaine Bousquet

Domaine Bousquet, med sina högt belägna vingårdslägen i Tupungato, Valle de Uco i Argentina, är den främsta exportören av ekologiskt vin från landet. Samtliga av dess över 300 hektar vingårdar är ekologiskt certifierade.

Bousquet kommer ursprungligen från Carcassonne i södra Frankrike och har producerat vin i fyra generationer. År 1997 bestämde sig dock Jean Bousquet för att flytta till Argentina, efter att han några år tidigare varit på semester i Mendoza. Han var nämligen övertygad om att ekologisk odling var framtiden och att de optimala förutsättningarna för att odla hållbart fanns just i Tupungato i Valle de Uco.

Optimala förutsättningar enligt Jean Bousquet är mäktiga 1250 meter över havet. Här bjuds på både sol och svalt klimat, med naturlig bevattning från Andernas snösmältning. Bergsvindarna håller vinrankorna torra och friska, och en sandig, näringsfattig jordmån ger en mycket fördelaktig stress till vinrankan, som då producerar enastående druvkvalitet. Det verkar onekligen som att Jean var något på spåren: idag är Domaine Bousquet den största exportören av ekologiskt vin från Argentina. Alla deras drygt 300 hektar egna vingårdar är ekologiskt certifierade. Domaine Bousquets hållbarhetsarbete omfattar även stort fokus på social och etisk hållbarhet vilket har resulterat i flertalet certifieringar inom även dessa områden. År 2023 utsågs dessutom Domaine Bousquet till årets rödvinsproducent av IWSC (International Wine & Spirits Competition). De har också tagit emot priset som Ethical Company of the Year av Drinks Business.

Jean Bousquet har verkligen varit en pionjär inom hållbar vinodling i sitt nya hemland. Efter 15 år bestämde han sig för att pensionera sig och lämna över verksamheten till sin dotter Anne och hennes make Labid Ameri. Anne och Labid har båda hade yrkesbakgrund inom ekonomi, men förälskade sig totalt i vingårdarna under sina besök hos Jean. De bestämde sig för att ta över både passionen för ekologisk odling och viljan att utöka produktionen. Idag exporterar Domaine Bousquet till över 60 olika länder och 65 procent av allt ekologiskt vin som exporteras från Argentina är just från Domaine Bousquet.

Våra viner Domaine Bousquet på Systembolaget