In English

Tamnavulins fatlagringsskola – lär dig om whisky lagrad på vinfat

Traditionellt sett tillverkas whisky i Speyside utan rökig karaktär, men desto fruktigare och mer komplex. Här finns en stark tradition av att slutlagra whiskyn på gamla vinfat. Tamnavulin har bemästrat detta till perfektion. Välkommen till Tamnavulins fatlagringsskola, här får du lära dig om komplexiteten bakom whisky på vinfat!

Tamnavulin är verksam i Speyside. Regionen är vida känt i whiskysammanhang, eftersom de flesta skotska destillerier ligger just här. En anledning var att själva landskapet erbjöd skydd under den tid då det var olagligt att bränna sprit. Vattnet är dessutom av högsta kvalitet, vilket bidrog till att många bondgårdar återfanns i trakten. Utöver djurhållning så odlades det även korn. Dessa tre faktorer utgjorde grogrunden för just whiskydestillerier.

Lagring på olika vinfat är en del av Speysides tradition, som Tamnavulin har bemästrat till perfektion. Det ger deras whiskysorter en modern och bred palett av smak och stil.

TAMNAVULIN Red Wine cask Edition Spanish Grenache SINGLE MALT

Den här whiskyn har först lagrats på amerikanska ekfat och sedan fått en slutlagring på ekfat som innehållit rödvin gjort på den spanska druvan grenache. Mötet mellan de mjuka tonerna av söta kryddor och karamell från de amerikanska faten och nötigheten från grenachefaten skapar magi för whiskyns doft och smak. Det ger initialt milda toner av marsipan, mogna päron och nybakat bröd som sedan följs upp med toner av vit choklad och söta, röda bär.

TAMNAVULIN Red Wine cask Edition Cabernet sauvignon SINGLE MALT

Den här whiskyn har lagrats på amerikanska ekfat och därefter fått en slutlagring på franska ekfat som tidigare innehållit rödvin gjort av cabernet sauvignon. Det ger whiskyn komplext vinösa toner. Den har rik, fyllig och sammetslen smak med välbalanserad fatkaraktär och aromer av torkade nektariner, plommon, mandel och röda bär. Det är en alldeles särskild whiskyupplevelse som passar både rutinerade och oerfarna whiskyprovare.

TAMNAVULIN Sherry Cask speyside Single malt

Denna whisky lagras först tre år på amerikanska ekfat, för att sedan lagras på tre olika sherryfat – Paez (250 liter), Tevasa (250 liter) och Vasyma (250 liter). Slutlagringen sker därefter på amerikanska ekfat. Det ger en varm och inbjudande smak av exotiska frukter och en antydan av karamellpudding. De spanska sherryfaten präglar även smakpaletten med sina varma toner av Sevilla-apelsiner.

TAMNAVULIN DOUBLE CASK speyside single malt

Whiskyn lagras först i amerikanska ekfat, vilket ger den en söt, mjuk ton av vanilj och pomerans. Därefter följer en lagring på sherry-fat vilket ger toner av apelsin och knäck. Helheten ger en ljuvlig smakpalett som domineras av rika, varma aromer av äpplen, karamell, honung, rostad ananas samt söt marsipan med antydningar av marmelad. Avslutningen är rik och uppfriskande. En karaktäristisk Speyside Single Malt!

TAMNAVULINS VINFATSLAGRADE WHISKY