In English

Tamnavulins Fatlagringsskola – Lär känna de olika vinfatens egenskaper

Traditionellt sett tillverkas whisky i Speyside utan rökig karaktär – men desto fruktigare och mer komplex. Detta tack vare traditionen att använda sig av olika vinfat, främst sherryfat, för slutlagringen av whiskyn. Här är Tamnavulins olika whiskysorter en modern ledstjärna i smak och stil!

Speyside, där Tamnavulin är verksam, är vida känt i whiskysammanhang då flertalet destillerier ligger här. En anledning var att själva landskapet erbjöd skydd under den tid då det var olagligt att bränna sprit. Vattnet är dessutom av högsta kvalitet, vilket bidrog till att många bondgårdar återfanns i trakten. Utöver djurhållning så odlades det även korn. Dessa tre faktorer utgjorde grogrunden för just whiskydestillerier.

Lagring på olika vinfat är en del av områdets tradition, det har Tamnavulin bemästrat till perfektion. Det ger deras whiskysorter en modern och bred palett av smak och stil.

TAMNAVULIN Red Wine cask Edition Spanish Grenache SINGLE MALT

Denna whisky har först lagrats på amerikanska ekfat och sedan fått en slutlagring på ekfat som innehållit rödvin från den spanska druvan grenache. Mötet mellan de mjuka tonerna av citrus och karamell från de amerikanska faten och den söta nötigheten från de spanska faten skapar magi för whiskyns doft och smak. Det ger initialt milda toner av marsipan, mogna päron och nybakat bröd, för att sedan följas upp med toner av vit choklad och söta röda bär.

TAMNAVULIN Sherry Cask speyside Single malt

Denna whisky lagras först tre år på amerikanska ekfat, för att sedan lagras på tre olika sherryfat – Paez (250 liter), Tevasa (250 liter) och Vasyma (250 liter). Slutlagringen sker därefter på amerikanska ekfat. Det ger en varm och inbjudande smak av exotiska frukter och en antydan av karamellpudding. De spanska sherryfaten präglar även smakpaletten med sina varma toner av Sevilla-apelsiner.

TAMNAVULIN DOUBLE CASK speyside single malt

Whiskyn lagras först i amerikanska ekfat, vilket ger den en söt, mjuk ton av vanilj och pomerans. Därefter följer en lagring på sherry-fat vilket ger toner av apelsin och knäck. Helheten ger en ljuvlig smakpalett som domineras av rika, varma aromer av äpplen, karamell, honung, rostad ananas samt söt marsipan med antydningar av marmelad. Avslutningen är rik och uppfriskande. En karaktäristisk Speyside Single Malt!

VÅRA DRYCKER FRÅN TAMNAVULIN LAGRADE PÅ VINFAT