In English

Tamnavulins fatlagringsskola – whisky lagrad på vinfat

Traditionellt sett tillverkas whisky i Speyside utan rökig karaktär. Fokus ligger istället på komplex fruktighet. Här finns en stark tradition av att slutlagra whiskyn på gamla vinfat och Tamnavulin har bemästrat detta till perfektion. Välkommen till Tamnavulins fatlagringsskola! Vi lär dig allt dig om komplexiteten bakom whisky på vinfat.

Tamnavulin ligger i skotska Speyside. Regionen är vida känd i whiskysammanhang, de flesta skotska destillerier ligger nämligen just här. En anledning är att själva landskapet historiskt har kunnat erbjuda skydd under tider när det varit olagligt att bränna sprit. En annan är att vattnet är av högsta kvalitet. Många bondgårdar finns dessutom i trakten och utöver djurhållning har det traditionellt odlats korn. Dessa tre faktorer har utgjort grogrunden för just whiskydestillerier.

Lagring på olika vinfat är en del av Speysides tradition, som Tamnavulin har bemästrat till perfektion. Det ger deras whiskysorter en modern och bred palett av smak och stil.

TAMNAVULIN Red Wine cask Edition PiNOT NOIR SINGLE MALT

Den här whiskyn är det senaste tillskottet i Tamnavulins populära serie med whisky lagrad på vinfat. Den har först lagrats på amerikanska ekfat och sedan på tyska ekfat som innehållit rödvin gjort på druvan pinot noir. Slutligen lagras whiskyn ytterligare en tid på amerikanska ekfat. Det ger whiskyn elegant vinösa toner och en sammetslen smak med fatkaraktär och inslag av körsbär, fikon, aprikos och persika.

TAMNAVULIN Red Wine cask Edition Spanish Grenache SINGLE MALT

Den här whiskyn har först lagrats på amerikanska ekfat och sedan fått en slutlagring på ekfat som innehållit rödvin gjort på den spanska druvan grenache. Mötet mellan de mjuka tonerna av söta kryddor och karamell från de amerikanska faten och nötigheten från grenachefaten skapar magi för whiskyns doft och smak. Det ger initialt milda toner av marsipan, mogna päron och nybakat bröd som sedan följs upp med toner av vit choklad och söta, röda bär.

TAMNAVULIN Red Wine cask Edition Cabernet sauvignon SINGLE MALT

Den här whiskyn har lagrats på amerikanska ekfat och därefter fått en slutlagring på franska ekfat som tidigare innehållit rödvin gjort av cabernet sauvignon. Det ger whiskyn komplext vinösa toner. Den har rik, fyllig och sammetslen smak med välbalanserad fatkaraktär och aromer av torkade nektariner, plommon, mandel och röda bär. Det är en alldeles särskild whiskyupplevelse som passar både rutinerade och oerfarna whiskyprovare.

TAMNAVULIN Sherry Cask speyside Single malt

Denna whisky lagras först tre år på amerikanska ekfat, för att sedan lagras på tre olika sherryfat – Paez (250 liter), Tevasa (250 liter) och Vasyma (250 liter). Slutlagringen sker därefter på amerikanska ekfat. Det ger en varm och inbjudande smak av exotiska frukter och en antydan av karamellpudding. De spanska sherryfaten präglar även smakpaletten med sina varma apelsintoner.

TAMNAVULIN DOUBLE CASK speyside single malt

Whiskyn lagras först i amerikanska ekfat, vilket ger den en söt, mjuk ton av vanilj och pomerans. Därefter följer en lagring på sherryfat, vilket ger toner av apelsin och knäck. Helheten ger en ljuvlig smakpalett som domineras av rika och varma aromer av äpplen, karamell, honung, rostad ananas samt söt marsipan med antydningar av marmelad. Avslutningen är både generös och uppfriskande. En karaktäristisk Speyside Single Malt!

TAMNAVULINS VINFATSLAGRADE WHISKY