Kalifornien står för 90 procent av all vinproduktion i USA, vilket ger dem fjärdeplatsen på världsrankingen. Klimatet är medelhavsklimat med varma somrar och svala vintrar, men närheten till Stilla Havet och två bergskedjor skapar lokala klimatzoner. Chardonnay är den mest odlade gröna druvan, tätt följd av chenin blanc. Cabernet sauvignon är den mest odlade blå druvan, men också merlot är vanlig. Pinot Noir har också seglat upp som en av de viktigaste druvorna, filmen Sideways och dess betydande hyllningar till druvan ska faktiskt inte underskattas. Kaliforniens signaturdruva måste ändå sägas vara är zinfandel, som kom till regionen på 1860-talet. Zinfandel har konstaterats vara samma druvsort som primitivo i Italien och crljenak kaštelanski i Kroatien. Druvsorten har sitt ursprung i Dalmatienbergen i Kroatien.
USA har drygt 100 AVA (American Viticultural Areas), varav cirka 60 finns i Kalifornien. Bestämmelserna för dessa säger inte vilka druvor som får odlas eller var, eller hur vinerna ska framställas. De kaliforniska vinerna är så kallade varietal wines. Det innebär att druvsorten på etiketten anger smaktypen, i synnerhet som de flesta vinerna är endruvsviner. Vissa producenter har egna vingårdar, men flertalet köper druvorna från olika odlare med en särskild stil eller kvalitet i åtanke.