Sicilien är Italiens största ö, med vinarealer motsvarande hela Australiens. Klimatet är klassiskt medelhavsklimat: varmt och torrt, med svalkande vindar från havet. Det innebär att odlingarna sällan drabbas av bladmögel och röta, vilket i sin tur innebär mindre behov av besprutningar. Arealen certifierade ekologiska odlingar ökar därför successivt.
Den mest odlade druvan är den vita catarrato. Den används bland annat som bas för starkvinet Marsala, Siciliens mest kända vin från den västra sidan av ön. Andra gröna druvor är grillo, grecanico och inzolia. För rödviner är nero d´Avola den mest odlade. Druvor som syrah och chardonnay planteras in, för att säljas med druvsortens namn på etiketten, eller för att blandas med lokala druvor. Syrah tycks vara mycket lämpad för öns klimat och jordar.
Den enklaste kvalitetsklassen heter från år 2011 IGT Terre Siciliane. Många producenter föredrar att stå utanför systemet för att fritt kunna blanda druvor från olika vingårdar på ön eller för att göra viner enligt sin övertygesle om hur man bäst uppnår viner med hög kvalitet, komplexitet och tydligt ursrpung. Kvalitetsviner från Etna på östra sidan har fått en rejäl uppsving på senare år. På sydöstra sidan finns också öns enda DOCG: Cerasuolo di Vittoria DOCG som är ett intesivt och fräsch rödvin på druvorna nero d’avola och frappato.