In English

Sofija torebo strindlund representerar sverige i cono surs internationella matbloggstävling

I månader har Sveriges främsta matbloggare tävlat för att få chansen att representera sitt land i Cono Surs årliga matbloggtävling. Den svenska representanten Sofija Torebo Strindlund reser den 13 november till Paris för att tävla mot matbloggare från bland annat Japan och USA. Sofija tävlar där med receptet Grillad ryggbiff med wasabi-bearnaise, parmesanfries och sojaslungade gröna bönor och driver till vardags bloggen http://ihuvudetpa.elvaelva.se. 

grillad ryggbiff

För tredje året i rad arrangerar den chilenska vinproducenten Cono Sur Winery sin stora matbloggtävling som i år är större än någonsin. Matbloggare från USA, Japan, Chile, Irland, Kanada och Sverige har tävlat i sitt hemland genom att skapa och laga upp ett recept som ska passa till ett av vinerna Cono Sur Organic Cabernet Sauvignon/Carmenere eller Cono Sur Organic Chardonnay.

Efter detta skedde en omröstning på http://bloggercompetition.conosur.com där allmänheten fått rösta på sitt favoritrecept. De tre recept från varje land som fick flest röster kom till semifinal där den chilenska mästerkocken Christopher Carpentier lagade upp alla recept och valde ut en vinnande rätt från varje land som nu gått till final. Sverige kommer där att representeras av Sofija Torebo Strindlund som tävlar med sitt recept Grillad ryggbiff med wasabi-bearnaise, parmesanfries och sojaslungade gröna bönor.

Finalen går av stapeln i Paris den 13 november. Där ställs Sofija mot mat- och vinbloggare från Irland, Chile, Japan, Kanada och USA. Där ska de laga sin rätt och vinnaren utses av en jury bestående av bland annat Cono Surs VD och chefsvinmakare Adolfo Hurtado och mästerkocken Christopher Carpentier. I potten ligger en resa till Chile med besök på Cono Surs vinerier och vingårdar.


Semifinalisterna från Sverige var:

Sofija Torebo Strindlund
Grillad ryggbiff med wasabi-bearnaise, parmesanfries och sojaslungade gröna bönor – http://ihuvudetpa.elvaelva.se/ (vidare till final i Paris)
Se det vinnande receptet här – http://bloggercompetition.conosur.com/index.php/recipes/detail/id/66

Karin Walker
Lammracks med svartvinbärssås, krossad potatis med chèvre och nässlor, kålrabbisallad med körvel och rödbetschips – http://chiliconkarin.blogg.se/

Jimmie Göransson
Rimmad torskrygg, rödbeta, rödbetsjuice, fänkålsolja, gransirap och citron cest – www.snobiety.se


Förra året tog sig svenska Anna Demirian hela vägen till Paris tack vare sin fantastiskt goda rätt Helgrillad röding toppad med aprikossmör på krispig grönsakssallad
Anna driver bloggen ”Kitchen of Anna”. Se länk här. http://kitchenofanna.se/


På Systembolaget finns följande viner från Cono Sur:
Cono Sur Organic Chardonnay – art. Nr: 6600, pris: 89 kr
Cono Sur Organic Cabernet Sauvignon/Carmenère – art. Nr: 6586, pris:89 kr
Cono Sur Bicicleta Pinot Grigio – art. Nr: 2448, pris: 73 kr
Cono Sur Bicicleta Gewurztraminer – art. Nr: 6680, pris: 79 kr
Cono Sur Single Vineyard Chardonnay – art. Nr: 6522, pris: 95 kr


Mer om Cono Sur
Cons Sur grundades 1993 och är numera Chiles andra största producent ur exportperspektiv. Uppdraget från ägaren (Concha y Toro) var att skapa ett företag vars syfte var att fånga experimentlustan och innovationen i Nya Världen. Idag står Cono Sur både som producent av högkvalitativa viner och som en av ledarna vad gäller miljöarbete i vinindustrin.

År 2000 inledde Cono Sur en satsning på ekologisk odling och nu är cirka 30 % av odlingarna certifierade som ekologiska. Övriga vingårdar sköts enligt vad som kallas integrated management (sustainable management), dvs man följer i hög grad samma program som för ekologisk odling. Cono Surs Organic-serie är 100% ekologisk enligt EU-standard. Det innebär att man inte använder konstgödsel eller besprutning mot insekter, svampangrepp och andra farsoter som kan angripa odlingarna. Man använder sig bland annat av kompost, insekter som eliminerar ohyra och Cono Surs egna gåsflockar som är förstklassiga insektsbekämpare. Även biltrafik är förbjuden i vingården, här tar man sig fram med cykel! Cykeln på många vinetiketter står som symbol för miljöarbetet.

Grillad ryggbiff med wasabi-bearnaise, parmesanfries och sojaslungade gröna bönor.
Recept av: Sofija Torebo Strindlund som till vardags driver bloggen http://ihuvudetpa.elvaelva.se/

Vintips: Cono Sur Organic Cabernet sauvignon/Carmenere

(recept till 4 personer)

Ingredienser
Grillad ryggbiff

Wasabi-bearnaisesås

Parmesanfries

Grönbönsallad


Gör så här

Köttet
Putsa köttet (men behåll den där ’fettkappan’, om den finns kvar på din köttbit – den gör att köttet blir saftigare). Hacka vitlöken och blanda ihop med övriga ingredienser i en skål. Lägg köttbiten i en plastpåse och häll över marinaden. Knyt en ordentlig knut runt påsen och knåda in marinaden. Låt köttet vila i kylen minst ett par, tre timmar innan du sedan tillagar det.
Sätt ugnen på 200°. Ta upp köttet ur plastpåsen (spara marinaden!), lägg ner i panna och stek på högsta värme tillsammans med en klick smör. Bryn varje sida ungefär en minut, så köttet får fin färg, men inte mer. Ta sedan upp köttet och pensla det med lite av marinaden som blivit över i påsen. Lägg köttbiten i en ugnsfast form och ställ in i ugnen, har du en ugnstermometer sätter du den på 60° (det tar ungefär 20 minuter tills köttet är klart). När köttet fått rätt temperatur tar du ut det från ugnen, lindar in det i ett bakplåtspapper och låter det vila en kvart. Skär sedan upp i lagom tjocka skivor och servera.


Wasabi-bearnaise
Lägg smöret i en kastrull och smält på låg värme. Under tiden smöret smälter hacka du lök och krossar vitpepparkorn och lägger ner dem i en kastrull tillsammans med vinäger, vatten och några kvistar dragon. Låt koka upp och och koka sedan någon minut tills vätskan blir reducerad till hälften. Ställ kastrullen åt sidan så länge, så reduktionen kan dra åt sig lite mer smak.

Har smöret smält? Flytta kastrullen från värmen och låt smöret svalna lite. Dela äggen och lägg ner gulorna i en vid kastrull (som är lätt att vispa i). Sila över reduktionen med vinäger till kastrullen med äggulorna. Sätt kastrullen på plattan på lite svagare än medelvärme. Vispa hela tiden tills äggulorna koagulerar till ett vitt fluff. Har du för hög värme så skär sig äggen, så var försiktigt med temperaturen på plattan. Skulle olyckan ändå hända så bara häll i en liten skvätt vatten och vispa ihop, så försvinner eländet och du kan fortsätta igen som om ingenting hänt.

När äggulorna har blivit till vitt fluff tar du bort kastrullen från värmen. Hämta kastrullen med det avsvalnade smälta smöret – ser du att en vit grumlig massa i botten på kastrullen? Det är smörets ’slaggprodukter’ och de ska du försöka låta vara kvar där på botten, och inte använda. Droppa försiktigt ner några droppar smält smör i äggblandningen, vispa hela tiden. Häll ner några droppar mer smör och vispa ihop, och lite till, och lite till… När du tycker du har lagom konsistens på din bearnaisesås, så slutar du hälla i mer smör – ju mer smör, desto fastare sås.

Nu är det dags för kryddning! Finhacka några kvistar persilja och dragon och tryck ut någon tesked wasabipasta från tuben. Blanda ner i såsen. Smaka av med salt och lite mer nykrossad vitpeppar. Var inte rädd för att wasabin ska smaka för ’mycket’, det är bara bra om den ger rejäl smak – då blir det en ljuvlig umami-balans till det grillade köttet sen när du ska äta.


Parmesanfries
Sätt ugnen på 200°. Tvätta potatisen (behåll skalet på) och skär den i tunna stavar. Lägg upp på bakplåtspapperklädd plåt, ringla över lite olivolja, hacka över vitlök och strö över salt och peppar. Blanda runt ordentligt så varje liten potatisbit får olivolja kring sig. Sprid ut potatisen på plåten och sätt in i ugnen tills de får fin färg (tar ungefär en halvtimme).

När potatisen är klar tar du ut den från ugnen, strör över hackad persilja och river över massor med parmesan.


Grönbönsallad
Skölj, rensa och skär av de yttersta ändarna (snoppa) på bönorna. Skär svamp och rödlök i tunna skivor. Lägg en klick smör i stekpannan och bryn lök och svamp till fin färg. Lägg ner bönorna, blanda runt och stek ytterligare en stund så bönorna blir lite varma. Häll över de rostade sesamfröna och sojan. Blanda runt och servera på studs.

Liknande innehåll Se fler nyheter
Se fler nyheter