Grythyttan Skogsglögg
Här kommer ett nytt, smakfullt recept till Cono Sur Single Vineyard Chardonnay – handplockade druvor från Casablanca Valley, Chile.
Cono Sur Single Vinyard Chardonnay – hitta vinet här
Doft: Fruktig, frisk med citrusinslag och en touch av fat.
Smak: Ganska fylligt, torrt med bra friskhet och inslag av mineral och lätt ton av fat. Krispig avslutning.
Passar till: Skaldjurscrêpes, pastarätter med skaldjur eller fisk, grillad lax och till olika rätter av ljust kött, gärna med smaksättning som ingefära och lime. Getostar och medellagrade hårdostar.
Vinifiering: Detta är ett “single vineyard” vin där druvorna tas från en specifik vingård och vingårdslott. Druvorna skördades för hand i april och fördes till Chimbarongo, där 50 % jäste i fat av fransk ek och övriga 50 % i temperaturkontrollerade rostfria tankar i 3 månader. Sedan blandades vinerna, fick vila i tank och buteljerades.
SESAMMARINERAD LAX I ”SALLADSSKÅL” MED SJÖGRÄSSALLAD OCH CHILIDIPP
Ingredienser
4 pers
”Salladsskål”
4 stora blad av isbergssallad
300 g laxfilé, skuren i sneda, 0,5 cm tjocka skivor
Marinad
1 msk svarta sesamfrön
1 msk sesamolja
4 msk soja
2 cm färsk ingefära, skalad och skivad
Nudelsallad
2 dl blötlagda glasnudlar, avrunna
1 dl torkat, strimlat sjögräs (nori)
Chilidipp
1 dl majonnäs
2 msk sweet chilisås
Till serveringen: Sojasås, 2 avocado, delade i mindre bitar
Gör så här:
Skölj ett huvud av isbergssallad. Välj ut fyra, stora, fina blad.
Blanda soja med sesamolja, frön och ingefäran. Marinera laxskivorna i hälften av marinaden. I en annan skål blandas marinaden med ingredienserna till nudelsalladen. Låt stå och dra ca 5 minuter.
Fördela den skivade, marinerade laxen och nudelsalladen i ”skålarna” av isbergssallad. Garnera med avokado.
Blanda ingredienserna till chilidippen. Servera med soja.
Dryckestips: Cono Sur Single Vineyard Chardonnay