In English
  • Art.nr: 2757
  • Volym: 750 ml
  • Pris: 119 kr
  • Alk.halt: 14,5 %

El Coto Crianza Organic

Den 1 september lanseras ekologiska nyheten El Coto Crianza Organic från Rioja i Systembolagets fasta sortiment. Som vanligt ligger El Coto i framkant och är en av få vinproducenter i Rioja som kan erbjuda ekologiskt certifierade viner. El Coto Crianza Organic är den populära producentens första ekologiska vin i Sverige och precis som El Cotos övriga portfölj är det här ett välgjort och matvänligt vin. Tydlig ursprungstypicitet med rödfruktig smak och välbalanserad ekfatskaraktär är perfekt till höstens kötträtter.

Passar till

Dish icon

Fläsk

Dish icon

Lamm

Dish icon

Nöt

El Coto Crianza Organic – modernt och ekologiskt vin från traditionella Rioja

Många blir förvånade över att El Coto de Rioja startade så sent som år 1970, eftersom bodegan idag är en sådan grundbult i Rioja. El Coto fick snabbt ett stort genomslag med sina välgjorda och matvänliga viner. Idag är det inte bara ett av de största spanska vinhusen, utan även ett av de modernaste. Det är därför inte särskilt förvånande att de är en av få vinproducenter i Rioja som har ekologiskt certifierade viner. Ekologisk odling är nämligen generellt sett ganska ovanligt i Rioja, jämfört med andra vinregioner i Spanien och internationellt. Rioja är Spaniens mest berömda område och är ett av de mest traditionella. Regionen är känd för sina traditionella kvalitetsviner, som oftast lagras hos producenterna och därför lanseras och säljs drickfärdiga. Eftersom regionen har en lång och traditionell historia av konventionell vinodling kan övergången till ekologisk odling eventuellt bli långsammare för etablerade vingårdar med invanda metoder. El Coto vill dock gå i bräschen för en hållbar utveckling. Deras nya vin El Coto Crianza Organic är producentens första ekologiska vin i Sverige. För att hålla nere utsläppen har El Coto – utöver ekologisk odling – även valt hållbara material gällande både kapsyl, etikett och kartong. Flaskan är dessutom en lättviktsflaska. Från och med 1 september finns årgång 2020 av El Coto Crianza Organic på Systembolagets hyllor.

Viner från Rioja i allmänhet och El Coto i synnerhet har länge varit fantastiskt uppskattade av svenska vinkonsumenter. Särskilt de röda vinerna på den blå druvan tempranillo, som är med sin välbalanserade ekfatstoner och härligt röda och mjuka fruktighet för tankarna till svenskarnas mest älskade semesterland. El Coto Crianza Organic stämmer väl in på denna omtyckta smakprofil och är ett perfekt exempel på bodegans filosofi: ett modernt vin med respekt för de gamla traditionerna.

  • Doft
  • Vinet har en stor och fruktig doft med välbalanserade fatkaraktär och toner av röda och av mörka bär, tobak, vanilj, kakao och färska örter.
  • Smak
  • Smaken är ursprungstypisk med toner av fat, mörka jordgubbar, söta kryddor och välbalanserade tanniner.
  • Avslut
  • Avslutningen är fruktig och sötkryddig.

Vinet är förstås gjort på 100 procent ekologiskt odlade tempranillodruvor. Efter skörd och försiktig pressning fick druvorna jäsa under kontrollerad temperatur. Vinet lagrades sedan i 12 månader på 225 liter stora ekfat av amerikansk ek.

Resultatet är ett välbalanserat och fruktigt vin med välintegrerade fatkaraktär som är perfekt till rätter på fläsk och lamm, smakrika grytor eller vällagad kyckling med lite fetare tillbehör.

Det känns fantastiskt kul att kunna erbjuda svenska vinkonsumenter ett ekologiskt vin från den populära producenten El Coto och regionen Rioja. Orsaken till Riojas framgång är kanske framför allt den mjuka och tillgängliga stilen som beror på att vinerna ofta är färdiglagrade när de släpps ut på marknaden. Konsumenten kan därmed vara säker på att få ett drickfärdigt och matvänligt vin när de väljer ett riojavin.
li_berger

Li Berger

Produktchef för spanska viner på Spring Wine & Spirits

El Coto de Rioja

Många blir förvånade över att El Coto de Rioja startade så sent som år 1970, eftersom bodegan idag är en sådan grundbult i Rioja. El Coto fick snabbt ett stort genomslag med sin välgjorda och matvänliga viner. Idag är det inte bara ett av de största spanska vinhusen, utan även ett av de modernaste.

Läs mer här Link icon