In English

Cono sur single vinyard chardonnay

Handplockade druvor från Chile!

cono sur

Cono Sur Single Vinyard Chardonnay – hitta vinet här

Doft: Fruktig, frisk med citrusinslag och en touch av fat.

Smak: Ganska fylligt, torrt med bra friskhet och inslag av mineral och lätt ton av fat. Krispig avslutning.

Passar till: Skaldjurscrêpes, pastarätter med skaldjur eller fisk, grillad lax och till olika rätter av ljust kött, gärna med smaksättning som ingefära och lime. Getostar och medellagrade hårdostar.

Vinifiering: Detta är ett “single vineyard” vin där druvorna tas från en specifik vingård och vingårdslott. Druvorna skördades för hand i april och fördes till Chimbarongo, där 50 % jäste i fat av fransk ek och övriga 50 % i temperaturkontrollerade rostfria tankar i 3 månader. Sedan blandades vinerna, fick vila i tank och buteljerades.

LIMEBAKAD TORSK MED RÄKNUDLAR

4 pers

GÖR SÅ HÄR

1. Blanda vatten, salt, socker. Rör om tills allt lösts upp. Blanda i limeskal. Lägg i torskfilén och låt rimmas i en timme.

2. Under tiden: Skala räkorna. Spara skalet.

3. Fräs räkskal i 1 msk kokosolja tillsammans med två klyftor grovhackad vitlök och 1/2 msk chiliflakes. Häll över 4 dl vatten och lägg i två limeblad, låt småputtra tills 1 dl vätska återstår till räkfonden.

5. Medan räkfonden kokar, gör topping: Blanda 1/2 kruka thaibasilika, kokosolja, cashewnötter, vitlöksklyfta, 1 msk limesaft i en mixer och kör till en slät smet. Smaka av med salt.

6. Sätt ugnen på 150 grader.

7. Skär grönsakerna i lite mindre bitar. Skiva hela purjolöken (även det gröna) och två vitlöksklyftor.

8. I en gryta: Fräs purjolök, vitlök och 1 msk chiliflakes i 1 msk kokosolja till allt mjuknat utan att det tar för mycket färg.

9. Häll över kokosmjölken, limesaft och 1 dl räkfond, lägg i 4 limeblad och morötterna. Småkoka i fem minuter.

10. Koka upp vatten med lite salt till nudlarna. (enligt tillverkarens instruktion)

11. Ta upp fisken från rimlagen och torka väl. Lägg över i en ugnssäker form (smord med kokosolja). Sätt i en termometer i den tjocka delen av filén. Baka i ugnen i 150 graders till innertemperaturen uppnått 52 grader (tar ca 10-15 minuter).

12. Tillsätt övriga grönsaker i grytan och låt det puttra ytterligare 5 minuter.

13. Lägg nudlarna i vattnet och koka under omrörning i 5 minuter (enligt anvisning på förpackning). Häll av vattnet.

14. Blanda i de skalade räkorna och handriven thaibasilika i grytan. Ta bort limebladen. Smaka av med en nypa socker och lite salt.

15. Blanda nudlarna i räksåsen.

16. Bred basilikatoppingen över torskfilén.

17. Lägg upp räknudlarna på fyra tallrikar med en torskbit ovanpå. Dekorera med en limeklyfta och lite thaibasilika.

limebakad torsk
Liknande innehåll Se fler nyheter
Se fler nyheter