Grythyttan Skogsglögg
Handplockade druvor från Chile!
Cono Sur Single Vinyard Chardonnay – hitta vinet här
Doft: Fruktig, frisk med citrusinslag och en touch av fat.
Smak: Ganska fylligt, torrt med bra friskhet och inslag av mineral och lätt ton av fat. Krispig avslutning.
Passar till: Skaldjurscrêpes, pastarätter med skaldjur eller fisk, grillad lax och till olika rätter av ljust kött, gärna med smaksättning som ingefära och lime. Getostar och medellagrade hårdostar.
Vinifiering: Detta är ett “single vineyard” vin där druvorna tas från en specifik vingård och vingårdslott. Druvorna skördades för hand i april och fördes till Chimbarongo, där 50 % jäste i fat av fransk ek och övriga 50 % i temperaturkontrollerade rostfria tankar i 3 månader. Sedan blandades vinerna, fick vila i tank och buteljerades.
LIMEBAKAD TORSK MED RÄKNUDLAR
4 pers
GÖR SÅ HÄR
1. Blanda vatten, salt, socker. Rör om tills allt lösts upp. Blanda i limeskal. Lägg i torskfilén och låt rimmas i en timme.
2. Under tiden: Skala räkorna. Spara skalet.
3. Fräs räkskal i 1 msk kokosolja tillsammans med två klyftor grovhackad vitlök och 1/2 msk chiliflakes. Häll över 4 dl vatten och lägg i två limeblad, låt småputtra tills 1 dl vätska återstår till räkfonden.
5. Medan räkfonden kokar, gör topping: Blanda 1/2 kruka thaibasilika, kokosolja, cashewnötter, vitlöksklyfta, 1 msk limesaft i en mixer och kör till en slät smet. Smaka av med salt.
6. Sätt ugnen på 150 grader.
7. Skär grönsakerna i lite mindre bitar. Skiva hela purjolöken (även det gröna) och två vitlöksklyftor.
8. I en gryta: Fräs purjolök, vitlök och 1 msk chiliflakes i 1 msk kokosolja till allt mjuknat utan att det tar för mycket färg.
9. Häll över kokosmjölken, limesaft och 1 dl räkfond, lägg i 4 limeblad och morötterna. Småkoka i fem minuter.
10. Koka upp vatten med lite salt till nudlarna. (enligt tillverkarens instruktion)
11. Ta upp fisken från rimlagen och torka väl. Lägg över i en ugnssäker form (smord med kokosolja). Sätt i en termometer i den tjocka delen av filén. Baka i ugnen i 150 graders till innertemperaturen uppnått 52 grader (tar ca 10-15 minuter).
12. Tillsätt övriga grönsaker i grytan och låt det puttra ytterligare 5 minuter.
13. Lägg nudlarna i vattnet och koka under omrörning i 5 minuter (enligt anvisning på förpackning). Häll av vattnet.
14. Blanda i de skalade räkorna och handriven thaibasilika i grytan. Ta bort limebladen. Smaka av med en nypa socker och lite salt.
15. Blanda nudlarna i räksåsen.
16. Bred basilikatoppingen över torskfilén.
17. Lägg upp räknudlarna på fyra tallrikar med en torskbit ovanpå. Dekorera med en limeklyfta och lite thaibasilika.