In English

Våra medarbetares favoriter: Elizabeth Pezon väljer dryck

Ni är många som frågar efter våra egna favoriter i sortimentet, vi låter därför våra medarbetare välja ut sina bästa dryckestips. Påsken till ära får vår produktchef Elizabeth Pezon stå för expertisen.

Vad dricker du helst, Elizabeth?
För dem som känner mig väl är det uppenbara (enkla) svaret champagne, men jag kan inte ens föreställa mig att reducera min värld till bara ett vin. För mig är magin med vin att upptäcka nya ursprung/druvor/stilar, lära mig och dela lärdomen med andra. Vilket jag nu kommer att göra med er!

Elizabeths favoritbubbel
Det blir såklart champagne. Vi är stolta importörer av Champagne Philipponnat sedan många år tillbaka. Vinhuset har nått himlen av de bästa champagnehusen och serveras idag på världens finaste stjärnkrogar, som svenska Frantzén och Etoile. Philipponnat är ett litet champagnehus med ett renommé likt de mer kända kommersiella namnen. Deras årliga produktion är på endast 650 000 flaskor om året, jämfört med de superkända namnen som producerar från tio upp till 30 miljoner flaskor om året. Jag rekommenderar att ni provar deras Royale Réserve Brut, med en dominans av pinot noir som gör vinet så oerhört attraktivt: torrt, elegant, fruktigt, friskt med Philipponnats signatur av gula äpplen, brioche, röda bär, citrusfrukter och gräddig kola. En stor champagne!

Elizabeths vita val
Påsken knackar på dörren med sina härliga lax- och äggrätter och ostar. Det är rätter som skriker efter ett medelfylligt aromatiskt ekologiskt vitt som vår egen Héritages Côtes du Rhône Blanc som nyligen vann Silver på Vinordic Wine Challenge. De vita vinerna från Frankrikes Rhônedal, som Héritages, överraskar med den välbalanserade rondören och fräschören. Tänk att du sitter på en äng av vårblommor nära en örtträdgård och att du biter i en aprikos följt av mogen citron. Mums!

Elizabeths röda val
Till påskens lamm väljer jag med glädje Coto de Imaz Reserva. Viner från Rioja har en förförisk elegans som påminner mig lite om mitt hemlands Bordeaux. Rioja kallas ju för Spaniens Bordeaux – så något ligger i det. Coto de Imaz Reserva är ett snyggt vin som bjuder på ett spektrum av dofter och smaker från mogna björnbär till kryddnejlika och fatvanilj. Både fylligt och elegant. Jag rekommenderar också varmt storebror Coto de Imaz Gran Reserva 2012 som vi säljer nu i beställningssortiment och som fick 97 poäng av 100 av en av världens bästa vintidningar Decanter och blev ”Best in Show”, en av vinvärldens största utmärkelser. Jag säger bara lyllos ni som får smaka på den!

Elizabeths bästa rosé
Solen tittar fram (värmen leker dock fortfarande med oss) och då vill jag vips ha ett glas rosé från Provence. Le Pas du Moine (Munkens Stig på franska) är ett lysande bra exempel på Provence när den är som absolut bäst: torrt, aromatiskt med sina ljuvliga toner av guava och exotiska frukt, röda bär, mandarin och fin friskhet. Ni har inte druckit rosé om ni inte har provat denna juvel! Rosévinerna i den här klassen är de ultimata matvinerna eftersom de är så mångsidiga. Underbar som apéritif men också perfekt till både medelhavsköket och det asiatiska köket med sushi, vårrullar och stir-fry biff.

Dryck att ge bort i 50-årspresent
Jag fyller 50 om två år och skulle bli överlycklig om jag fick njuta av den skotska single maltwhiskyn The Macallan Rare Cask. Vi säljer den bara till restaurang, så jag får helt enkelt hoppas att någon bjuder ut mig på lokal. Det är whiskyn som fick mig att uppskatta whiskyns storhet. Tänk dig inbjudande aromer av mörk choklad, russin, dadlar, torkat apelsinskal, vanilj, sammetslen ”mouthfeel” och en magnifik längd. Så ska en 50-årspresent smaka!