In English

Mirafiore

Casa E di Mirafiore

Idag riktas nästan allas blickar mot Piemonte och dess baroloviner, och det är faktiskt mycket tack vare Casa E. di Mirafiore. De var nämligen ett av de första vinerierna som producerade och exporterade barolovin. Emanuele Alberto av Mirafiore, son till Vittorio Emanuele II och La Bella Rosin, grundade vineriet år 1878 i kommunen Serralunga d’Alba.

Egendomen sträcker sig idag över 120 hektar och har delar av två fantastiska cru-vingårdar (eller MGA, Menzione Geografica Aggiuntiva, som det heter på italienska): Lazzarito i Serralunga d’Alba-kommunen och Paiagallo i Barolo-kommunen.

De använder enbart druvor från egna vingårdar och producerar årligen cirka 90 000 flaskor barolo och 13000 flaskor av respektive cru-vin. Några av vingårdarna är redan ekologiskt certifierade, resten står under konvertering och certifierades från och med årgång 2018. Årgång 2016 är den första skörden på vägen mot den ekologiska certifieringen av cru-vingårdarna.

Vinerna vinifieras på traditionellt sätt, druvorna skördas för hand och får jäsa på sin naturliga jäst. Cementtankar används och lagringen sker i stora franska och slavonska ekfat. Vinerna karaktäriseras av en klassisk och mycket elegant stil.

Sedan vintage 2018 är Casa E. di Mirafiore inte bara ekologiskt-certifierad, utan även Equalitas-certifierad. Det är ett viktigt erkännande som uppmärksammar de miljöetiska och ekonomiska aspekterna av egendomen.

Mirafiore ingår i den prestigefyllda listan av ”Marchio storico”, skapad av den italienska regeringen 2019, vars syfte är att lyfta historiska italienska varumärken av nationellt intresse. Endast 379 ikonproducenter är listade. Ännu ett fint erkännande från vinvärlden!

Våra viner från Casa E. di Mirafiore på Systembolaget