In English

Varför pratar alla om barolo?

Barolo

Varför pratar alla om Barolo? Den senaste tiden har vindistriktet Barolo i nordvästra Italien blivit namnet på allas läppar. Vi ger dig en sammanfattning så att du får koll på vinet, druvan nebbiolo och vilka recept som passar till barolo.

Barolo har på kort tid blivit mångas favoritvin. Idag riktas därför nästan allas blickar mot Barolo i Piemonte i nordvästra Italien. Distriktet är omgivet av Langhebergen och har blivit känt för sina sträva, långlivade rödviner. Druvan bakom vinerna heter nebbiolo och har fått sitt namn efter områdets vanligt förekommande dimma. Nebbia betyder nämligen just dimma på italienska. Barolo aspirerar verkligen på Italiens, för att inte säga världens, viners kungakrona och är ett av världens mest kända kvalitetsviner.

Nebbiolo

Nebbiolo odlas faktiskt bara främst i nordvästra Italien. Den behöver en lång växtsäsong och skördas därför inte sällan i slutet oktober, för att den ska uppnå optimal mognad.

Varför odlas den här fantastiska druvan nästan ingen annanstans då? Jordmånen i Barolo är fantastiskt komplex och passar den kräsna druvan nebbiolo perfekt. Områdets förutsättningar är unika, och gör att det är praktiskt taget omöjligt att försöka göra liknande vin någon annanstans. Jordmånen varierar beroende på exakt var i Barolo du är. Byns västra delar har ganska kompakt och fertil jord av sand, vilket ger viner med lite mer generositet i frukten. I kommunen östra delar är jorden mer karg och kalkrik, vilket brukar ge vinerna mer mineralitet.

Modern eller klassisk stil?

Du har kanske hört någon prata om ifall barolo är i modern eller klassisk stil och undrat vad de menar med det? Från början gjordes baroloviner i klassiska stora och gamla fat. Vinerna fick lång skalkontakt (vilket ger strävare vin), låg länge på länge och behövde ännu längre tid i vinkällaren för att bli drickbara. Under 1980-talet blev det populärare med modern vinmakning och man började lagra vinerna på nya och mindre fat. Vinerna gjordes i en fruktigare stil som inte behövde lagras lika länge och fick även tydligare karaktär från ekfaten. I dag har det dock återigen skett ett generationsskifte och många har gått tillbaka till lång maceration och stora fat.

Hur smakar barolo?

Det beror som sagt på var i Barolo vinet kommer ifrån, eftersom jordmånen är så varierande. Men även vem som gör vinet förstås. Generellt kan man dock kan man säga att vinerna nästan alltid är sträva och friska, med eleganta toner av körsbär, rosor, viol, nypon och tjära, viol. De har ofta både struktur och kvalitet som lämpar sig för att mjukas upp och blomma ut i vinkällaren, även om det blivit vanligare med en mer lättillgänglig karaktär redan i ung ålder.

Vilken mat passar till barolo?

Baroloviners tydliga tanniner och syra kombinerat med eleganta aromer gör sig bra till rustiga kötträtter, gärna smaksatta med den klassiska tryffeln eller karljohansvamp. I helt otippat är det just den italienska husmanskost som de är experter på i Piemonte. Lagrad hårdost gifter sig också bra med vinernas sträva stil.

Slutligen, vilken är då vår bästa barolo? Vi har två fantastiska baroloproducenter: Casa E. di Mirafiore och Mauro Sebaste. Nedan kan du se vilka baroloviner vi har från dem på Systembolaget.