In English

Mirafiore Barolo Lazzarito och Paiagallo – Barolos yin och yang

På torsdag den 7 oktober lanseras två monumentala viner från ett av Barolos äldsta vinerier Casa E. di Mirafiore. Barolo Lazzarito och Barolo Paiagallo brukar beskrivas som Barolos egna yin och yang där de två cru-lägena har utmärkande karaktär av elegans respektive kraft. Vinerna är från den strålande årgången 2016 och släpps i Systembolagets exklusiva webblansering. 120 flaskor lanseras av respektive vin.

Klicka här för att beställa

Idag riktas nästan allas blickar mot Barolo och dess viner och det är faktiskt mycket tack vare Mirafiore. Som ett av Barolos äldsta vinerier var Casa E. di Mirafiore nämligen en av de första producenterna som producerade och exporterade barolovin. Det finns knappast bättre sätt att förstå storheten i denna anrika producent än att prova de två cru-viner som släpps torsdagen den 7 oktober i Systembolagets exklusiva webblansering: Casa E. di Mirafiore Barolo Lazzarito 2016 och Casa E. di Mirafiore Barolo Paiagallo 2016. Vinerna skulle kunna beskrivas som Barolos egna yin och yang: Lazzarito i kommunen Serralunga representerar yin med sin elegans medan Paiagallo i kommunen Barolo står för yang och kraft. Det är alltså två distinkta Barolo-personligheter från två av regionens mest ansedda cru-lägen.

Casa E. di Mirafiore’s ansvariga vinmakare Giorgio Lavagna beskriver årgång 2016 med orden:

Vintage 2016 is definitely a vintage for collectors, where each single-vineyard selection truly expresses its own personality, allowing all Barolo fans to really appreciate all the elegance and power of these wines.

CASA E. DI MIRAFIORE
Casa E. di Mirafiore grundades år 1887 i kommunen Serralunga d’Alba och sträcker sig idag över 120 hektar. Egendomen har delar av två fantastiska Barolo cru-vingårdar: Lazzarito i Serralunga d’Alba-kommunen och Paiagallo i Barolo-kommunen. De producerar årligen cirka 90 000 flaskor barolo och 13 000 flaskor av respektive cru-vin. De använder enbart druvor från egna vingårdar. Några av vingårdarna är redan ekologiskt certifierade, resten står under konvertering och certifierades från och med årgång 2018. Årgång 2016 är den första skörden på vägen mot den ekologiska certifieringen av cru-vingårdarna. Cru-vinerna vinifieras på ett traditionellt sätt, druvorna skördas för hand och jäser på sin naturliga jäst. Cementtankar används och lagringen sker i franska och slavonska fat. Vinerna lagras i två år på fat som rymmer 2000 – 14 000 liter, följt av ett års lagring på flaska. Casa E. di Mirafiores viner utmärks av klassisk och mycket elegant karaktär.

VINGÅRDARNA
Lazzarito ligger i kommunen Serralunga d’Alba och karaktäriseras av långlivad elegans. Det är den sista vingården som skördas. Vingården är beläget mitt på en kulle med en sydvästlig exponering (340-380 meter över havet) och blickar mot Serralungas medeltida slott. Jordmånen är rik på märgel och har god dränering.

Vinet är verkligen essensen av barolo från Serralunga. Doften är ung och komplex med toner av röda bär, viol, örter, mynta, nejlika, plommon, torkade tobaksblad och balsamico. Smaken är stram, elegant, strukturerad och frisk med en tät tanninstruktur, lättkryddiga mentoltoner och imponerande långt avslut. Det här är ett vin för samlaren, dryckesfönstret sträcker sig fram till år 2060.

Paiagallo ligger i kommunen Barolo, karaktäriseras av kraft och är den första vingården som skördas. Vingården ligger på en medelhög kulle (320-370 meter över havet) med en sydöstlig exponering. Jordmån är sandig med inslag av sandsten och kalksten, med bra dränering.

Vinet har en ung, komplex och inbjudande doft av rosor, körsbär, svartpeppar, kanel, torkad svamp och mineral. Vinet utmärks av balans och har en lång, smakrik och komplex eftersmak med eleganta tanniner och fin syra. Vinet är njutbart redan nu men med ett långt liv framför sig (dryckesfönster mellan 2021- 2045).

Våra viner från Casa E. di Mirafiore på Systembolaget