In English

Vad är whisky? Lilla spritskolan om denna ädla dryck

Vad är whisky

Vad är whisky, varför är viss typ rökig och vad är single malt? I lilla spritskolan lär vi dig det viktigaste om denna populära spritsort.

VAD ÄR WHISKY?

Whisky är en sprit gjord på spannmål, som exempelvis malt, korn, vete, majs. Av spannmålet gör man en alkohaltig dryck, som är ganska lik öl. Den drycken destilleras och lagras sedan slutligen på ekfat. Det kan smaka både rökigt, fruktigt och maltigt, så det är inte så konstigt att det är en av världens mest populära spritsorter.

VARFÖR ÄR VISSA SORTER RÖKIGA?

All whisky är inte rökig, men stilen är väldigt populär. Särskilt här, inga dricker så mycket rökig whisky som vi svenskar. Rökig whisky göras oftast av korn. Kornet görs till blöt malt som sedan behöver torkas. På vissa platser har detta traditionellt gjorts över öppen eld av torv, vilket gör att malten röks samtidigt som den torkas. Rökaromerna finns sedan kvar när den slutgiltiga spriten buteljeras.

WHISKY ELLER WHISKEY?

Den här fantastiska spritsorten kan faktiskt stavas både whisky och whiskey, beroende på var den kommer ifrån. Generellt sett blir den förstnämnda stavningen när produkten är från Skottland, Kanada och Japan, medan Irland och USA i stället använder sig av stavningen whiskey.

VAD ÄR SINGLE MALT?

När det står Single Malt på flaskan innebär det att det är en maltwhisky från ett enda destilleri. Maltwhisky i sin tur görs på mältat korn. Mest känd är single malt från Skottland, även om det numera görs i flera andra länder (inklusive Sverige). Även om single malt kanske är den mest kända whiskysorten så står faktiskt Blended Scotch står för över 90 procent av produktionen i Skottland. Blended betyder i sin tur att det är en blandning på malt och grain.

Vill du lära dig mer om våra whiskyproducenter? Läs mer här.

Vill du lära dig mer om whiskylandet Skottland och våra skotska producenter? Läs mer här.

Våra olika whiskysorter