In English

Vilket är egentligen det bästa rosévinet?

Om det är någon fråga som försäljarna på Systembolaget kan vara säkra på att få under sommaren så är det vilket som är det bästa rosévinet. Vad som anses bäst handlar ju dock om personlig smak och vad som formar den, trender, tillfälle och tillbehör. I Sverige finns det flera olika populära stilar på rosé, frågan är vilken du föredrar? Först kollar vi lite snabbt på hur man tillverkar rosé.

HUR GÖR MAN ROSÉVIN?
Det går att göra rosévin på flera olika sätt, men till skillnad mot vad många tror handlar det sällan om att blanda rött och vitt vin. Inom EU är det faktiskt bara tillåtet för champagne, men det är även relativt ovanligt i Nya Världen. Det vanligaste är något som kallas för macerationsmetoden, vilken går ut på att man krossar blå druvor och sedan låter skalen macerera (urlakas) med druvmusten. Hur länge beror på vilken karaktär och färg man vill ha, det kan variera mellan några timmar och några dagar.

En annan vanlig metod är saignéemetoden, som fått sitt namn efter det franska ordet för att blöda. Metoden går ut på att man krossar blå druvor för att göra ett rött vin, och sedan tappar av (”blödar av”) en del av druvmusten för att göra resten av musten till rödvinet mer koncentrerat. Rosévinet blir alltså en sorts biprodukt till rödvinet.

Olika smakstilar

Det finns alltså olika metoder i vineriet, men det spelar minst lika stor roll var vinet görs, vilka druvor som används och när de skördas. Vad blir det för olika stilar på vin då?

LÄTT OCH ÖRTIG
En av de, om inte den, absolut populäraste roséstilarna. Om vinet inte är från Provence, så är det åtminstone starkt influerat av vinerna från Provence. Vinerna i den här stilen är friska, lätta och knastertorra. Den som vill hitta vin i den här stilen letar ofta efter ljust pigmenterade viner, men färgen kan bedra. Perfekt som matvin eller fördrink eller när man vill markera att det är sommar och KANSKE att Corona inte präglar våra liv riktigt lika mycket?

Våra lätta och örtiga roséviner

MÖRKFRUKTIG OCH SAFTIG
Den här stilen är ofta lite fylligare och har mer uttalad frukt, ofta toner av saftiga hallon, jordgubbar, svarta vinbär, granatäpple och kanske lite mer godisaktiga toner.

Våra mörkfruktiga och saftiga roséviner

SÖTFRUKTIG
Här hittar du oftast white zinfandel, vars själva stil går ut på att vara just sötfruktig. Vinerna utmärks av saftighet och har sällan hög syra utan framförallt en mjuk sötma. Det finns ofta toner av solvarma bär. Den här stilen passar bäst som sällskapsdryck.

Våra sötfruktiga roséviner

STRUKTURERAD OCH MATIG
Den här typen av rosévin brukar inte vara lika flörtigt fruktig i stilen, utan har mer integritet och är friska och klockrena till mat.

Förpackning: flaska, box eller burk?

Utöver själva smakprofilen ska man heller inte underskatta att vinets förpackning kan vara avgörande för vilket rosévin som blir bäst. Inte minst eftersom rosévin ofta dricks på sommaren: utomhus, på båt eller på större fest. Vin på burk blev en snackis redan förra sommaren och växer allt mer i popularitet. Burken är praktisk, miljövänlig och effektiv för att skydda vinet från ovälkommet ljus, men visst är det fortfarande många som är mer än misstänksamma mot förpackningsalternativet. Boxen vinner ofta när det är fler som ska bjudas eller packningen är tung. PET är både lätt, praktiskt och miljövänligt. Och glasflaskans romantik skiner ofta ikapp med vinets roséfärg. Tur att du får välja själv!

Alla våra roséviner