In English
  • Art.nr: 2390
  • Volym: 750 ml
  • Pris: 119 kr
  • Alk.halt: 13 %

Pinnvinet Cantina Zaccagnini Montepulciano d’Abruzzo på flaska

Visste du att pinnen som gett vinet dess namn i själva verket är en bit av vinrankan? Till varje flaska beskärs den och binds fast för hand. En stolt tradition som Cantina Zaccagnini har haft sedan den första flaskan buteljerades för över 40 år sedan.

Passar till

Dish icon

Fläsk

Dish icon

Lamm

Dish icon

Nöt

Dish icon

Ost

  • Doft
  • Doften bjuder på mörka körsbär, viol och nymalen peppar.
  • Smak
  • Smaken är lättsam och välbalanserad med frisk syra, mjuka tanniner och ett fruktigt avslut.
  • Avslut
  • Avslutningen är lång, fruktigt frisk och balanserad.

Ekologiska Pinnvinet Cantina Zaccagnini Montepulciano d’Abruzzo

Pinnvinet Cantina Zaccagnini Montepulciano d’Abruzzo är gjort på ekologiskt odlade druvor från vingårdar i den vackra bergsregionen Abruzzo i Italien. Det här är ett riktigt skolboksexempel på den lokala druvsorten montepulciano. Doften bjuder på mörka körsbär, viol och nymalen peppar. Smaken är lättsam och välbalanserad med frisk syra, mjuka tanniner och ett fruktigt avslut.

Det röda pinnvinet är som gjort för regionens lokala anrättningar som pasta med tomatbaserad sås eller grillspett på lamm med färskpressad citron. Charkuterier, vällagrade ostar och husets pizza är också utmärkta val.

Anledningen till att vin och mat från samma ursprung ofta passar så bra ihop är att klassiska vinländer i allmänhet och Italien i synnerhet har en lång tradition av vin som måltidsdryck. Maten har anpassats efter vinet och vinet efter maten i en naturlig symbios.

Skörden sker manuellt under slutet av september och druvorna pressas mjukt, och får macerera med skalen nedpressade i vinet under jäsningen för att extrahera färg och tanniner. Jäsningen tar ca 15 dagar i temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet lagras några månader på ståltank innan buteljering.

Vinproducenten Cantina Zaccagnini

Cantina Zaccagninis vingårdar ligger i hjärtat av Bolognano i vackra Abruzzerna. Vingården grundades i slutet av 1970-talet och har på dessa år växt från ett litet familjeföretag till ett modernt vineri. Det fokuserade kvalitetsarbetet är dock sig likt. Cantina Zaccagnini arbetar med lokala druvor som uttrycker den bergiga regionens unika terroir. Se hela deras utbud på Systembolaget här.

För att tillverka ekologiska viner behöver både jordbruket och framställningen uppfylla särskilt krav. Vinodlingen ska bedrivas utan konstgödsel och syntetiska bekämpningsmedel samt genomgå en tre år lång konverteringsperiod, innan certifiering kan ske. Inom EU finns det dessutom begräsningar för hur mycket svavel, tillsatser och processhjälpmedel som får användas.

Cantina Zaccagnini

Cantina Zaccagninis vingårdar ligger i hjärtat av Bolognano i vackra Abruzzerna. Vingården grundades i slutet av 1970-talet och har på dessa år växt från ett litet familjeföretag till ett modernt vineri. Det fokuserade kvalitetsarbetet är dock sig likt. Cantina Zaccagnini arbetar med lokala druvor som uttrycker den bergiga regionens unika terroir.

Läs mer här Link icon