Här kan du dricka Beaujolais Nouveau 2024
Philipponnat Clos des Goisses är Philipponnats prestigecuvée och flaggskepp. Vingården Clos des Goisses anses vara Champagnes bästa sluttning och har använts för odling sedan 1600-talet, vilket gör den till regionens äldsta vingård. Årgång 2011 är den första årgången som Clos des Goisses görs på 100 procent pinot noir. Den 20 januari släpps 90 flaskor i ett tillfälligt webbsläpp.
Art.nr: 92191 | Pris 1 750 kr | Alk.halt: 13 % vol. | Volym: 750 ml
Philipponnat Clos des Goisses Extra Brut är Philipponnats flaggskepp och ikonvin. Legendariska Clos des Goisses är en muromgärdad vingård på 5,5 hektar med kalkrik jordmån. Den anses vara Champagnes bästa sluttning och har en sydlig exponering som gör Clos des Goisses i genomsnitt 1,5 grad varmare än övriga regionen. Vingården har funnits sen 1600-talet, vilket gör den till den äldsta vingården i hela Champagne. Den har även regionens brantaste sluttning på 45⁰ (”Gois” betyder just mycket brant sluttning). Vinet har lanserats årligen i Sverige sedan årgång 2007.
Årgång 2011 är den första årgången som Clos des Goisses görs på 100 procent pinot noir. Anledningen är främst för att årgång 2011 gav ett fantastiskt uttryck av pinot noirs aromatik. Dessutom gjordes vinet på druvor från endast 4 av den kalkrika vingårdens 14 olika ”parcels”. Det blev med andra ord oerhört hård selektering.
År 2011 blev på många sätt en märklig och svår årgång i Champagne. Det är dock i de svårare årgångarna som Philipponnat i allmänhet och Clos des Goisses i synnerhet lyser lite extra. Det kan även internationella vinskribenter skriva under på. Peter Liem, senior correspondent för Wine & Spirits och amerikansk champagneexpert, skrev exempelvis “my dislike for the 2011 vintage in Champagne is well-documented, but in all fairness if I am going to call out the flaws of the vintage, I have to acknowledge its successes as well. The Clos des Goisses is not only the finest 2011 champagne that I’ve tasted, but an outstanding champagne for any vintage.” Decanter gav vinet 96 poäng av 100 möjliga och Jancis Robinson 18,5+ av 20 möjliga. Vädermässigt utmärktes årgången av kontraster. Växtsäsongen började varmt och torrt men följdes av en kall och blöt sommar med inslag av hagel. Förhållandena förbättrades kortvarigt i augusti, men den tidiga skörden var problematisk för många odlare då druvorna inte alltid hann uppnå rätt sockernivån. Det är en årgång där tålamod och kraftig selektering i vingårdarna blev det vinnande receptet. Vi betvivlar att det finns ett bättre exempel på det än Clos des Goisses.
VINIFIERING
80 procent av vinet vinifierades på stora foudres. Ingen malolaktisk jäsning skedde, för att möta upp vinets karaktär med naturliga syra. Vinet lagrades i mer än åtta år på sin jästfällning innan degorgering skedde den 30 mars 2021.
Resultatet är ett vin som bjuder på aromatisk och uppfriskande doft med blommig, bärig och mineraldriven karaktär. Smaken är komplext aromatisk, fyllig, intensiv, knastertorr och mycket frisk. Vinet utmärks av en blommighet med inslag av iris, jasmin och rosor tillsammans med röda bär, citrus, gula äpplen, vit persika och diskreta inslag av svart te och honung. Avslutningen är oerhört lång med disktingt kalkstensmineralitet. Vinet är en fantastiskt kombination av årgångens slanka struktur och Clos des Goisses imponerande kraft.
Det här är ett komplext vin som passar allra bäst till smakrika fiskrätter (gärna med tryffel), ank- eller gåslever och vällagad kyckling.
Syra: 6 gr/L Dosage: 4,5 gr/L. Lagringspotential: drick mellan 2030-2050
CHAMPAGNE PHILIPPONNAT
Familjen Philipponnat har bott i Champagneregionen i många hundra år, men man räknar 1522 som ett märkesår (vilket betyder att vi kan säga grattis på 500-årsdagen i år!). Det var nämligen år 1522 som Apvril le Philipponnat registrerades som ägare av vingårdar i byn Aÿ, i hjärtat av Champagne. Regionen Champagne ägdes av grevarna men just Mareuil sur Aÿ och Aÿ ägdes av den franska kungen. Philipponnat-familjen var kungliga borgmästare i Aÿ. Den politiska och ekonomiska utvecklingen under 1800-talet öppnade en större marknad för champagne. Familjen kunde därför själva börja producera champagne, istället för att bara sälja druvorna till andra. År 1910 flyttade de till Château de Mareuil i Mareuil-sur-Aÿ, med en historisk vinkällare från 1700-talet.
Totalt äger Philipponnat 27 hektar vingårdar, inklusive den ansedda Clos des Goisses (som omfattar 5,5 hektar). De producerar årligen mellan 600 000 och 650 000 flaskor. Familjevapnet som pryder alla buteljer är från år 1697. Alla champagner från Philipponnat har omkorkningsdatum på baksidesetiketten.
Philipponnat är certifierad enligt Haute Valeur Environnementale, som är en av Frankrikes största hållbarhetscertifieringar. Certifieringen garanterar att vinhusen jobbar enligt principerna för hållbar odling. Huset drivs idag av Charles Philipponnat.