In English

Lär känna våra nya whiskyproducenter – som precis vann guld

Vi var redan extremt malliga över vår nya whiskyproducenter. Sedan kom resultaten från International Spirits Challenge 2021, en av de viktigaste internationella tävlingarna för dryckesindustrin. Så nu är vi ganska outhärdliga. Vilka är då våra nya whiskyproducenter?

The Dalmore är anrikt och välkänt whiskyhus, många känner igen deras flaskor som pryds av den karaktäristiska kronhjorten. De är en av Skottlands mest exklusiva whiskyproducenter och har verkligen profilerat sig som ett destilleri det luxuösa segmentet, med flera prisrekord bland auktionshusen. Dalmores husstil utmärks av fruktighet och komplexa toner från deras traditionella slutlagring på olika exklusiva fat. För detta belönades de med guldmedalj i sin kategori.  Läs mer om The Dalmore här.

Jura är en annan klassisk producent som ligger många whiskyfantaster varmt om hjärtat. De håller till på ön Jura som också är känd för att vara ”den svåråtkomligaste platsen” eftersom George Orwell beskrivit den just så, efter att ha skrivit sin klassiker 1984 här på ön. Även här aspirerar hjorten på huvudrollen: ön har nämligen 212 invånare när det kommer till människor- och cirka 5000 hjortar. Viktigast på hela ön är dock whiskyn, hjortarna må vara ointresserade men nästintill alla människor är djupt engagerade i den lokala whiskyproduktionen som är enormt viktig för befolkningen. Det märks naturligtvis i det omisskännliga kvalitetsarbetet. Whiskyhuset Juras hantverksarbete utmärks av destillering i exceptionellt höga pannor och för det är de mångfaldigt prisbelönta. Deras whisky är karaktäristiskt len i stilen, med balanserat rökiga undertoner. Även här kan vi skryta om guld. Läs om Jura här.

Whiskyhuset Stewart’s grundades redan 1779. Deras omåttligt populära blended whisky har blivit en av de svenska storsäljarna tack vare sin sin charmigt mjuka och sötfruktiga smak, med läckert knäckiga och nötiga undertoner. Läs mer om Stewart´s här.

Whiskymakarna på Fettercairn har mycket att vara stolta över. Exempelvis gjorde de viktiga framsteg när de i mitten av 1950-talet började att experimentera för att skapa renare uttryck för sin sprit. En av upptäckterna var att hälla vatten på sina pannor. Detta förfarande kylde dess koppar och ökade kondensen inuti, så att endast de lättaste ångorna kunde stiga för uppsamling. De formade ett kopparrör runt toppen av sina pannor för att ständigt kyla det med vatten – kylringen var född. Denna geniala och praktiska lösning är fortfarande unik i skotsk whiskytillverkning till denna dag. Och så vann de guld i sin klass också. Läs mer om Fettercairn här.

Dessutom vann vår kära Tamnavulin guld och fick utmärkelser för både Double Cask och Sherry Cask, Spanish Grenache, Tempranillo och French Cabernet Sauvignon.

Vill du lära dig mer om spritsorten whisky? Klicka här!

Vår whisky från Skottland