Nu gör Grand Chêne Sans Soufre Ajouté efterlängtad återkomst i tillfälligt sortiment med den nya årgången 2023! Den 6 september blir det femte året på raken som vinet släpps i Systembolagets tillfälliga sortiment. Tidigare årgångar har minst sagt gjort succé och det är inte så konstigt. Intresset för naturlig vinframställning är större än någonsin och det finns få bättre exempel i den här prisklassen. Grand Chêne Sans Soufre Ajouté är en klassiskt sydfransk blend från ansedda egendomen Maison Cazes som är kända för sina biodynamiskt odlade viner. Totalt släpps 21 000 buteljer.
Fågel
Fläsk
Grönsaker
Ost
Grand Chêne Sans Soufre Ajouté 2023 är en klassisk sydfransk blend på syrah och grenache. Sans Soufre Ajouté betyder ”utan tillsatta sulfiter”, vilket innebär att inget svavel använts under hela vinifieringen. Jordbruket bedrivs helt ekologiskt och arbetet i vingård och vinkällare är oerhört minimalistiskt.
Maison Cazes har funnits sedan år 1895 och är en av Europas största biodynamiska vinproducenter och en av de ledande producenterna i Roussillon i södra Frankrike. Egendomen omfattar idag 220 hektar och drivs enligt biodynamiska principer sedan år 1997.
Grand Chêne Sans Soufre Ajouté utmärks av en sprudlande energi och pigga toner av mörka skogsbär och färska örter som passar perfekt till småplock, chark, lagrad hårdost, vällagad kyckling eller smakrika vegetariska rätter. Vinet gör sig även utmärkt som sällskapsvin. Servera gärna lite svalare.
Vingårdarna ligger inom appellation AOP Côtes du Roussillon Villages. Jordmånen här består av mestadels lera och kalksten med inslag av kiselsten, en terroir som passar perfekt för produktion av högkvalitativa viner. Skalmacereringen hanteras försiktigt, runt 25 °C, med en eller två överpumpningar under en dag. Efter tio dagar töms tanken och pressarna hålls separerade för att undvika bakteriell kontaminering. Vinet får genomgå malolaktisk jäsning på ståltank.
Grand Chêne Sans Soufre Ajouté 2023 bjuder på sprudlande energi och de karaktäristiska garrigue-tonerna från den sydfranska terroiren. Det är minst sagt ovanligt att kunna hitta ett så här välgjort vin gjort på ekologiskt odlade druvor från en av södra Frankrikes mest ansedda biodynamiska producenter i den här prisklassen. Jag förstår att det har blivit braksuccé vid varje lansering!
Produktchef för franska viner på Spring Wine & Spirits
Om producenten
Med en gedigen historia som sträcker sig tillbaka till 1895, är Maison Cazes en av Europas främsta förespråkare för biodynamisk vinodling och en ledande aktör inom Roussillons vindistrikt i södra Frankrike. Deras anrika egendom, som idag omfattar 220 hektar, har sedan år 1997 drivits enligt biodynamiska principer.
Läs mer om Maison Cazes