In English
Cantina Zaccagnini "PINNVINET"
  • Art.nr: 3023
  • Volym: 3000 ml
  • Pris: 299 kr
  • Alk.halt: 13 %

Cantina Zaccagnini ”PINNVINET” – Nu EKO på BOX!

Cantina Zaccagnini dal tralcetto Montepulciano d’Abruzzo DOC, svenskarnas favoritvin – även känt som ”Pinnvinet”, tar nu ett stort steg framåt mot en mer hållbar framtid. Med den ekologiska boxen fortsätter Cantina Zaccagnini att vara en pionjär inom vinindustrin genom att kombinera tradition med moderna hållbarhetsvärderingar.

Passar till

Dish icon

Lamm

Dish icon

Nöt

Dish icon

Ost

Cantina Zaccagnini ”PINNVINET” – Frukt och balans från 100 % montepulciano-druvor

Cantina Zaccagnini fortsätter sin hållbarhetsresa framåt och meddelar att även 3-litersboxen nu blir ekologisk. Denna utveckling är ytterligare en manifestation av vingårdens engagemang för ansvarsfull vinproduktion och miljöhänsyn.

Vinet består av 100 % montepulciano-druvor och har en intensiv rubinröd färg med mörklila inslag. I doften samsas toner av moreller, mogen röd bärfrukt och en pigg kryddighet med toner av vitpeppar. Smaken är torr, angenämt saftig och fruktig med inslag av moreller, solmogna hallon och lätt örtighet. Den friska och långa avslutningen är en harmoni mellan lena tanniner och en mjuk bärighet. 

Skörden sker manuellt under slutet av september och druvorna pressas mjukt, och får macerera med skalen nedpressade i vinet under jäsningen för att extrahera färg och tanniner. Jäsningen tar ca 15 dagar i temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet lagras några månader på ståltank innan buteljering.

Vinet passar till en klassisk charktallrik med salami, prosciutto och pecorinoost, eller en kryddig lasagne, med eller utan kött. Servera vinet till en abruzziskt grillad lammkotlett med massor av olivolja, citron och timjan serverad med örtrostad potatis. Självklart är Pinnvinet också ett utmärkt val till en klassisk italiensk pizza. Servera med fördel vinet något kylt, ca 14–16 grader. 

Många svenskar har fått upp ögonen för vinet i den charmiga flaskan med den handknutna lilla pinnen som smyckar flaskhalsen. Den lilla kvisten kommer från vinterbeskärningen av samma vinrankor som druvorna vuxit på, därav namnet ”Dal Tralcetto” som betyder ”från kvisten”. Denna symboliska ”tralcetto” (liten träpinne på italienska) hyllar tradition, hantverk och den kärlek som Cantina Zaccagnini ägnar varje flaska. Den representerar förankring i historien och en djup respekt för det förflutna, samtidigt som den uttrycker vingårdens outtröttliga strävan att skapa enastående viner.

Vi är väldigt stolta över att äntligen kunna meddela att hela vår produktserie nu är ekologisk. Denna förändring är en bekräftelse på vårt dedikerade arbete för en mer hållbar framtid. Genom att förena våra traditioner med moderna, miljövänliga odlingstekniker, tar vi ett steg närmare att erbjuda våra kunder en genuin och samtidigt ansvarsfull vinupplevelse.

Angelo Ruzzi

Export Manager på Cantina Zaccagnini

  • Doft
  • Toner av mogen röd bärfrukt och en pigg kryddighet.
  • Smak
  • Smaken är torr, angenämt saftig och fruktig med inslag av solmogna hallon och lätt örtighet.
  • Avslut
  • Långt avslut, en harmoni mellan lena tanniner och en mjuk bärighet

Cantina Zaccagnini

Cantina Zaccagnini grundades i slutet av 70-talet i hjärtat av Bolognano, Abruzzerna. Tack vare det fokuserade kvalitetsarbetet har det lilla familjeföretaget snabbt växt till ett modernt vineri. Vinerna uttrycker Abruzzernas terroir och utmärks av bra struktur. En inbjudande fruktkoncentration gör dem även tillgängliga redan vid ung ålder.

Läs mer om Cantina Zaccagnini Link icon