In English

Viner från Spanien – upptäck allt som finns utanför Rioja

Vi tycker att februari är en månad då man längtar extra mycket efter sol och ledighet. Vi tipsar därför om några av våra viner från svenskarnas favoritland när solbehovet är stort: España. De flesta svenska vinkonsumenter förknippar Spanien och spanska viner med de populära rödvinerna från Rioja, även om allt fler upptäcker hur mycket mer landet har att erbjuda. Från Andalusien, Galicien och Katalonien, exempelvis.

Katalonien ligger i Spaniens nordöstra hörn och är för de flesta synonymt med Barcelona och cava. De kan dock även skryta över en uppsjö av andra vinstilar. Området har varit föregångare när det gäller ny teknik och nya framställningsmetoder för spanska viner. Allt fler producenter jobbar ekologiskt och biodynamiskt. Närheten till Frankrike märks inte minst på att det odlas en hel del franska sorter i området – som cabernet sauvignon. Tempranillo, monastrell och garnacha är andra blå druvsorter som har stort inflytande.

Galicien ligger istället på Spaniens nordvästra sida. Området är känt för sina torra, friska, aromatiska och eleganta vita viner, som är gjorda på druvan albariño och anses vara bland Spaniens allra bästa i vitvinsväg. Perfekt när det är dags att servera havets små läckerheter.

Nere i Andalusien görs starkvinet sherry, som för det mesta görs i torr stil och som blivit allt populärare på nördiga vinbarer. Sherrystilen manzanilla kommer från kuststaden Sanlúcar de Barrameda och precis som fino är stilen torr, ljus och lätt, med tydliga aromer från det jästtäcke som bildas under vintillverkningen och som kallas flor. Generellt brukar man säga att sherry (och andra viner på palominodruvan) har en lite lägre syra. Det är dock lite lurigt eftersom den knastertorra, kritiga stil som de flesta manzanillas har ger en känsla av mer syra i vinet än vad det faktiskt är. Vinet får helt enkelt en mycket uppfriskande karaktär. Vinbönderna själva hänvisar ofta till albarizajordmånen och hur den bidrar till till en utmärkande mineralitet – en omtvistad term som ofta går hand i hand med viner som är och/eller upplevs som friska.

Mer dryckesinspiration? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att lära dig mer om vin och sprit, få tips om nya dryckeslanseringar, provningar, hemliga artikelnummer och dryckesinspiration. Vi lottar dessutom kontinuerligt ut biljetter till exempelvis middagar med Årets kock och spahelg på Loka Brunn.

Viner från Spanien