In English

Vin till skaldjur- lär dig kombinera mat och dryck

Vin till skaldjur, sa du? Vi tipsar om vilka viner som gör sig bäst till havets frukt. Och lär dig lite om deras druvor som bonus.

Få saker känns festligare på middagsbordet än skaldjur. Dessa typer av läckerheter innehåller grundsmaken umami, som ofta kan ställa till det när gäller matchningen till dryck. Särskilt om drycken är sträv eller har fatkaraktär. I värsta fall kan det nämligen bli en lite metallisk och oangenäm känsla i munnen. De viner som passar bäst till skaldjur är därför ofta vita och mousserande (eller lättare rosé och orange) med hög syra.

Greco di Tufo dei Feudi di San Gregorio 2019
Här har vi den antika druvsorten greco di tufo, från Medelhavets vackraste kust. En druva som är missnöjd med det mesta, trots att den lever i ett ljuvligt landskap i östra Kampanien. Regionen utmärks av urgamla och för regionen unika druvor och viner. Det krävs en minst sagt omvårdande och mycket tålmodig hand ute i vingården – men den belönas då med fantastiska viner. Vi är glada att Feudi di San Gregorio gör just det! Vulkanisk jordmån som är rik på kalk samt de stora temperaturskillnaderna mellan dag och natt gör sitt för att du ska få ett vin med mineralitet så att det krasar om det – och en sjungande syra. Är du sorten som brukar säga att friska viner smakar surt rekommenderar vi dig att dricka något annat. Gillar du däremot att svalka dig med torra, läskande viner med inslag av solmogen stenfrukt, mineralisk havsälta och struktur som får dig att tänka på Amalfiklippor tycker vi du ska kyla en pava och ta fram pasta vongole, grillade skaldjur eller för all del en pizza bianco med syrlig ost. Prego!
Pris: 169 kr
Art.nr: 89659
Alk.halt: 12,5 % vol.

Pierre Chainier Clos de Nouys Sec 2020
Chenin blanc har faktiskt många likheter med riesling: viner på druvan görs på hela skalan mellan knastertorrt och sockersött, vinerna blir ofta lagringsdugliga och det finns oftast toner somrig stenfrukt och alltid en skinande syra i rampljuset. Druvan kommer ursprungligen från Frankrike och odlas främst i Loiredalen i den nordvästra delen av landet. Och kanske är vinerna just härifrån landets allra mest skaldjursvänliga. Passande nog löper Loirefloden längs hela regionen. Här hivar vi fram ostron, musslor och kanske blir det även en räkfrossa. Fram med en flaska Pierre Chainier Clos de Nouys Sec! Friska syror varvat med honongslen krämighet och balanserat, fruktigt avslut.
Pris: 139 kr
Art.nr: 72189
Alk.halt: 12,5% vol.

The Grape Collective Riesling Returns 2019
Riesling är en aromatisk druva som har sitt ursprung i Tyskland, alltid har en omisskännlig syra och som ofta görs sig vansinnigt bra till skaldjur. Druvan dras med ett envist rykte om att vara billig och söt, men vinälskare världen över fortsätter att argumentera för varför riesling är en av världens bästa druvor och den främsta druvan för högklassiga vita viner. Trots att det är en av de mest lagringsdugliga druvorna går den oftast att njuta redan som ung. Precis så är det med Riesling Returns, från Pfalz. Vinet är ett utmärkt exempel på klassisk, torr riesling med några gram restsocker: lätt, krispigt frisk, med härligt aromatiska toner och inslag av mineral.
Pris: 129 kr
Art.nr: 72859
Alk.halt: 12,5 % vol.

Soellner Fumberg Grüner Veltliner Reserve 2019
Grüner veltliner är nästan alltid lika med Österrike. Den har ofta likheter med torra, friska och fruktiga rieslingviner från landet, men har vanligtvis även kryddigare toner, lite mildare syra och krämigare struktur. Weingut Soellner håller till i det kuperade landskapet runt den lilla byn Gösing am Wagram, strax öster om Kamptal. Egendomens jordbruk bedrivs helt ekologiskt och här görs ett våra favoritexemplar på druvan. Fumberg Grüner Veltliner Reserve får jäsa och vila på stora, gamla ekfat och komplext balanserad kaarktär som gör sig ypperligt till grillade pilgrimsmusslor, krämig fisk- och skaldjurssoppa samt till en redig bouillabaisse.
Pris: 189 kr
Art.nr: 74660
Alk.halt: 13 % vol.

Viner som passar till skaldjur