In English

Vin till skaldjur- lär dig kombinera mat och dryck

Vin till skaldjur, sa du? Vi tipsar om vilka viner som gör sig bäst till havets frukt. Och lär dig lite om deras druvor som bonus.

Få saker känns festligare på middagsbordet än skaldjur. Dessa typer av läckerheter innehåller grundsmaken umami, som tyvärr ofta kan ställa till det när gäller matchningen till dryck. Särskilt om drycken är sträv eller har fatkaraktär. I värsta fall kan det nämligen bli en lite metallisk och oangenäm känsla i munnen. De viner som passar bäst till skaldjur är därför ofta ofatade vita och mousserande (eller lättare rosé och orange) med hög syra. Är det lite sötare skaldjur eller tillbehör (som exempelvis hovmästarsås) gör du klokt i att välja ett vin som dessutom har lite fruktsötma. Annars är ju det flesta klassiska tillbehör ofta väldigt vinvänliga smakbryggor: rostat bröd med smör och lagrad ost eller kräftskivans västerbottenpaj och feta röror gör det ännu enklare att lyckas matcha skaldjur med vin.

SKALDJURSDRUVAN GRECO DI TUFO
Här har vi en antik druvsort från Medelhavets vackraste kust. En druva som är missnöjd med det mesta, trots att den lever i ett ljuvligt landskap i östra Kampanien. Regionen utmärks av urgamla och för regionen unika druvor och viner. Det krävs en minst sagt omvårdande och mycket tålmodig hand ute i vingården – men den belönas då med fantastiska viner.

FÖRSLAG PÅ VIN Greco di Tufo dei Feudi di San Gregorio 2021
Vi är glada att Feudi di San Gregorio kan hantera denna ljuva gnällspik! Vulkanisk jordmån som är rik på kalk samt de stora temperaturskillnaderna mellan dag och natt gör sitt för att du ska få ett vin med mineralitet så att det krasar om det – och en sjungande syra. Är du sorten som brukar säga att friska viner smakar surt rekommenderar vi dig att dricka något annat. Gillar du däremot att svalka dig med torra, läskande viner med inslag av solmogen stenfrukt, mineralisk havsälta och struktur som får dig att tänka på Amalfiklippor tycker vi du ska kyla en pava och ta fram pasta vongole, grillade skaldjur eller för all del en pizza bianco med syrlig ost. Prego!
Pris: 169 kr
Art.nr: 89659
Alk.halt: 12,5 % vol.

SKALDJURSDRUVAN RIESLING
Riesling är en aromatisk druva som har sitt ursprung i Tyskland, alltid har en omisskännlig syra och som ofta görs sig vansinnigt bra till skaldjur. Druvan dras med ett envist rykte om att vara billig och söt, men vinälskare världen över fortsätter att argumentera för varför riesling är en av världens bästa druvor och den främsta druvan för högklassiga vita viner. Trots att det är en av de mest lagringsdugliga druvorna går den oftast att njuta redan som ung.

DRYCKESFÖRSLAG: The Grape Collective Riesling Returns 2020
Precis så är det med Riesling Returns, från Pfalz. Vinet är ett utmärkt exempel på klassisk, torr riesling med några gram restsocker: lätt, krispigt frisk, med härligt aromatiska toner och inslag av mineral.
Pris: 129 kr
Art.nr: 72859
Alk.halt: 12,5 % vol.

SKALDJURSDRUVAN CHENIN BLANC
Chenin blanc har faktiskt många likheter med riesling: viner på druvan görs på hela skalan mellan knastertorrt och sockersött, vinerna blir ofta lagringsdugliga och det finns oftast toner somrig stenfrukt och alltid en skinande syra i rampljuset. Druvan kommer ursprungligen från Frankrike och odlas främst i Loiredalen i den nordvästra delen av landet. Och kanske är vinerna just härifrån landets allra mest skaldjursvänliga. Passande nog löper Loirefloden längs hela regionen.

FÖRSLAG PÅ VIN: Pierre Chainier Clos de Nouys Sec 2021
Här hivar vi fram ostron, musslor, kräftor och kanske blir det även en räkfrossa. Står det skaldjur på bordet passar det helt enkelt väldigt ofta att hiva fram en flaska Pierre Chainier Clos de Nouys Sec! Vinet är torrt och bjuder på friska syror varvat med honungslen krämighet och balanserat, fruktigt avslut.
Pris: 149 kr
Art.nr: 72189
Alk.halt: 12,5% vol.

SKALDJURSDRUVAN CHARDONNAY
Chardonnay odlas i princip i hela vinvärlden, men Frankrike och USA är nog de länder som flest förknippar med druvan. Champagne och Bourgogne är de regioner som bidragit mest till druvans höga status. Det är många som vet att de gillar vin från Chablis, men inte riktigt lika många som vet att det är ett vin som alltid är gjort på chardonnay. Druvan är anpassningsbar och lättodlad och brukar beskrivas som neutral i karaktären. Det gör den särskilt lämpad som bas för mousserande viner, inte minst för champagne. Druvan genererar nästan alltid torra viner, och passar ypperligt för ekfatslagring – men till skaldjur rekommenderar vi som sagt en ofatad historia.

FÖRSLAG PÅ VIN: Laroche L Chardonnay 2020
Chablisproducenten Laroche kan sin chardonnay. Redan på instegnivå och under hundralappen får vi ett aptitretande och friskt vin med fruktiga toner av gröna äpplen, gul citrus, vit stenfrukt och inslag av mineral och färska örter. Ett säkert kort både till färska och tillagade skaldjur.
Pris: 99 kr
Art.nr: 5649
Alk.halt: 12,5% vol.

SKALDJURSDRUVAN ALBARIÑO
Den spanska druvan albariño (alvarinho i Portugal) vinner allt mer popularitet och brukar nästintill alltid bli ett fantastiskt skaldjursvin. Druvans fruktiga karaktär med sälta och fräschör ackompanjerar exempelvis kräftor perfekt.

FÖRSLAG PÅ VIN: Martin Codax Albariño 2021
Det här är ett prima exempel på varför albariño är Spaniens skaldjursdruva nummer 1. En ljuvlig bris av färsk citrus, uppfriskande fruktighet, nyplockade örter och stening mineral fixar det mesta av havets frukt.
Pris: 149 kr
Art.nr: 70088
Alk.halt: 12 % vol.

SKALDJURSDRUVAN SAUVIGNON BLANC
Det är läckert att möta upp skaldjur och inte minst kräftors örtighet från krondillen med ett örtigt och aromatiskt vin – som en klassisk sauvignon blanc. Druvan har sin hemvist i Sancerre i Loire, känt för sina högklassiga, friska och eleganta viner. Viner gjorda på sauvignon blanc är så gott som alltid torra och friska, med tydligt gröna och aromatiska toner av färska nässlor, svartvinbärsblad, krusbär och en omisskännlig mineralitet.

FÖRSLAG PÅ VIN: Domaine La Croix St-Laurent Sancerre 2021
Det här är en perfekt kombination av elegans, mineralitet och utsökt, läskande fruktighet. Vinet är knastertorrt med en iskall syra och lång, nyanserad och lätt aromatisk eftersmak. Gör sig lika bra till färska och tillagade skaldjur som till tjusigare fiskrätter.
Pris: 199 kr
Art.nr: 78949
Alk.halt: 13 % vol.

SKALDJURSDRUVAN GRÜNER VELTLINER
Grüner veltliner är nästan alltid lika med Österrike. Den har ofta likheter med torra, friska och fruktiga rieslingviner från landet, men har vanligtvis även kryddigare toner, lite mildare syra och krämigare struktur.

FÖRSLAG PÅ VIN: Soellner Fumberg Grüner Veltliner Reserve 2021
Weingut Soellner håller till i det kuperade landskapet runt den lilla byn Gösing am Wagram, strax öster om Kamptal. Egendomens jordbruk bedrivs helt ekologiskt och här görs ett våra favoritexemplar på druvan. Fumberg Grüner Veltliner Reserve får jäsa och vila på stora, gamla ekfat och komplext balanserad karaktär som gör sig ypperligt till grillade pilgrimsmusslor, krämig fisk- och skaldjurssoppa samt till en redig bouillabaisse.
Pris: 189 kr
Art.nr: 74660
Alk.halt: 13 % vol.