In English

Lilla lagringsskolan – hur förvarar man bäst sina viner?

Allt fler köper allt bättre vin. Men hur förvarar man bäst sina viner och vad innebär det att lagra vin? Här lär du dig vad som är viktigast för att vinerna ska må bra.

Knappt har vin blivit av med sin snobbstämpel så kommer folk och tjatar om lagring. Det behöver dock inte vara så avancerat som vissa hävdar.

Den ökade medvetenheten om vinlagring hänger naturligtvis ihop med svenskarnas ökade vinintresse; folk köper dyrare, finare och mer lagringsdugligt vin som de vill ta hand om tills de korkar upp. Att vi renoverar kök i liiite högre än grad nu än på, låt säga 70-talet, gör det även lättare att ta beslut om att slänga in en vinkyl bredvid nya diskmaskinen – oavsett vinintresse. Det känns lyxigt helt enkelt. Vinlagring kan även vara ett svar till en samtid där vi köper nytt och slänger mer än någonsin. När många swipar vänster på Tinder, köper ny mobil vartannat år och matsvinnet ökar blir det helt enkelt ett statement att köpa ett vin som man måste, eller vill, vänta på.

Hur du än vill förhålla dig till das zeitgeist och lagra vin eller ej skulle vi ändå slå ett slag för att fundera på hur du förvarar dina viner. Det är nämligen, tyvärr, läskigt lätt att förstöra dina viner genom fel förvaring, så vi tänkte ge några handfasta råd om hur du håller dem vid liv – oavsett när du tänker konsumera dem.

Hur lagrar man vin då? De viktigaste faktorerna för ditt vins välmående och livslängd är temperatur, ljusförhållanden och luftfuktighet, varför du i din jakt på vinförvaring bör tänka svalt, mörkt och fuktigt:

MÖRKT
Vin mår bäst i mörker eftersom exponering för ljus kan sätta igång processer i vinet som ger upphov till obehagliga aromer. De flesta viner buteljeras i färgade flaskor just för att skydda mot ljusexponering.

FUKTIGT
Anledningen till att lätt fuktighet är optimalt beror på att för torra förhållanden kan få korken att torka, vilket i sin tur kan släppa in ovälkommet syre. Är det för fuktigt kan det däremot bli problematiskt med etiketter som möglar eller lossnar.

SVALT
Vad gäller temperatur är det absolut viktigaste att undvika värme – eller så pass kallt att vinet riskerar att frysa. Är temperaturen för varm mognar vinet för snabbt och hamnar lätt i obalans. Den harmoni och komplexitet som är just poängen med att låta ett vin utvecklas uppnås inte, vilket med andra ord rent krasst gör det lönlöst att lagra vinet. Den optimala temperaturen ligger kring 13 grader, men det viktigaste är att temperaturen är jämn.


Läs mer om dryckestrender och våra nyheter