In English

Lilla ginskolan – allt du behöver veta om gin

Hur gör man en perfekt gin och toniv? Lär dig allt om gin!

Gin är en gammal spritsort som ursprungligen kommer från England och som kännetecknas av sin karaktäristiska smak av enbär. På senare tid har den blivit en av de populärare spritsorterna och tillverkas numera över hela världen. Det har blivit vanligare med hantverksmässig destillering och innovativa kryddningar. Vi lär dig allt du vill veta om gin!

VAD ÄR GIN?
Det är en av världens vanligaste spritsorter. Den används framför allt i drinkar och ökar i popularitet tack vare ett växande intresse för cocktails och hantverkssprit. Spritsorten gin utmärks av att (nästan alltid) vara torr och ha en mycket tydlig karaktär av enbär. Enbärskaraktären ackompanjeras oftast av korianderfrö och citrus. Upp till 120 olika kryddor och örter är tillåtna. Det blir allt vanligare med hantverksmässig destillering och nya, innovativa kryddningar men för att få kallas gin måste enbär vara den dominerande smaken.

HISTORIEN BAKOM
Det började i slutet på 1500-talet med den holländska spritsorten genever, som är föregångare till gin. Genever betyder just enbär på holländska, och används för att dölja det inte helt angenäma smaken på basspriten (som bestod av maltvin). I jämförelse med gin är genever är ofta är sötare, oljigare, mindre kryddig och har tydligare smak av finkel. I slutet på 1600-talet var England och Holland i allians i kriget mot Frankrike. Holländarna sig med en Dutch Courage, genever, och den här traditionen var något som engelsmännen tog med sig hem. När engelska destillerier började göra sin variant av genever var spritsorten gin född.

HUR GÖR MAN GIN?
Det enklaste sättet är att blanda neutral spritbas med smakessenser. Precis som metoden så blir smaken mycket enkel. Vill man däremot ha mer smak och Distilled Gin så blir det lite mer avancerat: kryddor och örter får macerera med neutral spritbas i kopparpannor, vilket ger betydligt mer komplex och elegant smak. Spritbasen är nästan alltid gjord på spannmål, även om sprit på vinbas förekommer. Spritbas på andra råvaror brukar dock undvikas, då dessa kan mer smak än vad som är önskvärt.

TRENDER IDAG
I början av 1900-talet var gin var det givna valet när det vankades vit sprit som bas drinkar och cocktails. I mitten på förra seklet fick den dock se sig omkörd i popularitet, då slog vodkan igenom på allvar. Ginsprit förde en relativt tynande tillvaro men har sedan cirka 30 år tillbaka fått en rejäl revansch och befinner sig nu i en riktig guldålder. Det stora intresset beror på flera faktorer: ett allt större intresse för drinkar, hantverkssprit och sprit med smak och ursprung. Nu experimenterar både stora och små hantverksdestillerier med olika smak och lagring. Spritsorten firas dessutom med internationella gin och tonic-dagen den 19 oktober varje år.

DRINKAR
Vår produktchef Hugo Simberg har bakgrund som bartender och har tagit fram sin bästa ginrecept. Du finner dem här.

Recept på en perfekt GT delar vi dock med oss av här:

1 del Citadelle Original
3 delar tonic
Skal av ekologisk citron

Fyll upp ett stort vinglas med iskuber, häll i gin och toppa med tonic. Gnugga citronskalet lätt ovanför glaset och garnera.

VARFÖR HAR GIN BLIVIT SÅ POPULÄRT?

Det stämmer in på många faktorer som vi eftersöker just nu. Allt fler upptäcker hur kul det är med drinkar, inte minst i coronatider när många har börjat testa att experimentera med drinkar hemma. Då är gin en mycket tacksam spritbas. Ren, men ändå smakrik. I och med ett större intresse för hantverket kring en bra drink väljer också fler sprit av högre kvalitet. Gin är även en tacksam spritsort för innovativa recept i destilleriet.

VÅR PRODUCENT
Vi är stolt importör av kvalitetsproducenten Citadelle, som drivs av Alexander Gabriel. Alexandre och hans tre märken Ferrand Cognac, Citadelle och Plantation Rum har fått en oerhört aktad ställning i dryckesbranschen. Citadelle är en stilbildande gin som för snart 30 år sedan var en del i den våg av hantverksgin som har tagit dryckesvärlden med storm. Läs mer om Citadelle här.

Våra ginsorter på Systembolaget