In English


happy 4th of july!

Det är svårt att missa USA:s nationaldag den 4 juli. Den amerikanska självständighetsförklaringen utropades den 4 juli 1776 och 13 nordamerikanska kolonier förklarar sig fristående från Storbritannien. Sedan 1938 har det varit en nationell helgdag då många samlas med sina nära och kära. Vi firar det stora landet i väst med ett urval av våra kaliforniska viner. 

ZINFANDEL
I Sverige är zinfandeldruvan mycket uppskattad och populär. Vill man ha stora breda och maffiga smaker, men ändå avnjuta ett mjukt och välbalanserat vin, är Dancing Bull Zinfandel ett utmärkt val. Det har angenäma toner av mörka bär, kryddor och vanilj. Trots sitt dansanta namn står tjuren stadigt i den kaliforniska myllan hos Rancho Zabaco Winery. Perfekt till BBQn eller en mustig chili con carne.  

MERLOT
Många förknippar druvan merlot med succéfilmen Sideways. I en minnesvärd scen vägrar hjälten Miles dricka just merlotviner. Många missuppfattade hans avighet och vinerna hade svårt att hitta tillbaka till sin publik i många år. Det är trots allt en mångsidig druva och en viktig komponent i viner från Bordeaux i Frankrike. Nu är allt glömt och förlåtet och merlot är populärare än någonsin. Speciellt vinerna från Nya Världen, som det fruktiga Canyon Road Merlot. Mjukt och torrt med generösa toner av mörka plommon och blåbär. Passar utmärkt till en grillad kyckling eller som sällskapsvin, gärna lätt kylt.  

CABERNET SAUVIGNON
Vår fina Louis M Martini Sonoma County Cabernet Sauvignon är en trevlig och smakrik pjäs. Stor kryddig och generös i doften. Det är mycket bärfrukt i smakpaletten med mjuka taninner och en tydlig men mjuk ekkaraktär med angenäma vaniljtoner. Här kan man ladda upp med hemmagjord pizza med smakrika ostar, pasta med tomat och gräddsåser och mycket annat! 

CHARDONNAY
Det går inte att prata Kalifornien utan att tipsa om en rejäl ”Chardo”! Dark Horse Chardonnay uppfyller alla förväntningar. Stor och generös med toner av krämig smörkola och mjuk vanilj. Syran är frisk, med toner av gula äpplen och färskpressad apelsin. Passar utmärkt till smakrika fisk och skaldjursrätter. Vinet skäms inte heller för sig när viltfågeln, den grillad kycklingen eller fläskfilén dukas fram. Det här är ett av de viner som den trendiga vinmakerskan Beth Liston ligger bakom. 

PINOT GRIGIO
Ibland vill man bara ha något friskt och fräscht i sommarvärmen när sushin dukas fram eller när det beställs en pad thai från den lokala thaikiosken. Barefoot Pinot Grigio är den perfekta kompanjonen för dylika dagar. Ett mycket fruktigt vin med generösa toner av gröna äpplen och persikor. Det har en pigg avslutning med fräscha citrusinslag. Det går alldeles utmärkt att dricka som sällskapsvin, gärna med en isbit eller två. 

GRENACHE & BARBERA
Vår roséburk Dark Horse Rosé har gjort stor succé, även bland de svårflörtade vinjournalisterna! Vi är dock inte förvånade eftersom detta är ett typiskt Beth Liston-projekt. Trendig elegans med en generös frukt, det självklara resultatet av blenden av främst grenache och barbera. Burken är inte bara en perfekt apéritif, utan även ett fullfjädrat gastronomiskt vin som passar till både kycklingrätter och lättare kötträtter.