In English
  • Art.nr: 84995
  • Volym: 730 ml
  • Pris: 22 499 kr
  • Alk.halt: 57,2 % vol.

Planteray Clarendon 1984

Nu släpps en extremt begränsad upplaga av exklusiva Planteray Clarendon 1984 från Jamaica, den äldsta rom som Planteray någonsin har lanserat. Planteray Clarendon 1984 är på många sätt essensen av den karibiska ön och den ovanligt långa lagringen har gett en komplex karaktär som närmar sig perfektion. Planteray Clarendon 1984 kommer i en praktfull trälåda som innehåller originalflaskan om 70 cl samt en liten flaska om 3 cl. Detta gör det möjligt att provsmaka utan att behöva bryta originalflaskan. I Sverige lanseras endast 24 exemplar. De åtrådda buteljerna finns tillgängliga i Systembolagets beställningssortiment från och med 27 januari.

Passar till

Dish icon

Aperitif

Dish icon

Avec

Planteray Clarendon 1984

Planteray Clarendon 1984 är en 40 år gammal rom som har producerats i ett enda fat från det berömda Clarendon-destilleriet i Lionel Town på Jamaica. Den destillerades år 1984 och buteljerades år 2024, efter att ha åtnjutit hela 35 år på bourbonfat i Jamaicas tropiska klimat, följt av 5 år på Ferrands cognacfat i Frankrike. Denna dubbellagring har ju blivit något av Planterays signum och ger rommen en säregen komplexitet.

Rom som lagras så här länge är otroligt ovanligt. Det varma och fuktiga klimatet i de romproducerande länderna leder nämligen till hög avdunstning, vilket gör lång lagring ineffektiv och kostsam. Det gör Planteray Clarendon 1984 till en raritet som naturligtvis är extra eftertraktad för romsamlaren.

Planteray Clarendon 1984 destillerades i pot stills och är märkt med MMW (Monymusk Wedderburn, vilket bland annat innebär att pannan var i järn och esternivåerna låg mellan 200 och 300 gram per hektoliter ren alkohol). Den kontinentala lagringen har bidragit till en djup integration av tanninerna. Efter denna omsorgsfulla process tappades rommen på flaska vid fatstyrka på 57,2%. Detta resulterar i en rik, komplex och aromatisk profil med en balanserad och elegant smak, vilket är kännetecknande för destillerierna på södra Jamaica.

Mästerligt hantverk – även på förpackningsnivå

För att matcha en sådan här rom har Planteray låtit skapa en förpackning lika unik som innehållet. Korken består av två delar. Basen är tillverkad av gamla fat som inte längre kan användas, vars stavar ångades och rätades ut. Medaljongen på toppen av flaskan är tillverkad av trä från det jamaicanska fat som en gång innehöll Clarendon-rommen. Varje medaljong är handgraverad, lasergraverad och numrerad, vilket är ett arbete som tar cirka 10 timmar per exemplar.

Denna design är resultatet av ett samarbete mellan Maison Ferrand och hantverkare från Cognac-regionen, ett projekt som kombinerar tradition och innovation.

Planteray Clarendon 1984 har tillverkats i endast 317 numrerade exemplar, var och en presenterad i en specialdesignad trälåda. Till varje flaska medföljer ett äkthetscertifikat handskrivet av Alexandre Gabriel. Denna mycket begränsade upplaga och hyllning till rommens konst och historia är förstås redan ett prestigefyllt samlarobjekt. En extra bonus är att trälådan innehåller originalflaskan om 70 cl samt en liten flaska om 3 cl, vilket gör det möjligt att provsmaka rommen utan att behöva bryta originalflaskan. Perfekt både för den som vill ge bort som gåva eller spara själv.

Rom på den här nivån utvecklas ständigt och behöver tid i glaset för att nå sin fulla potential. Den erbjuder en smakresa utan slut.

Alexandre Gabriel

Master Blender och ägare

Nytt namn – samma enastående rom

Plantation Rum byter nu namn till Planteray Rum, men ingenting annat förändras. Nytt namn, samma enastående rom. Namnbytet ska återspegla den populära och anrika romproducentens värderingar och engagemang för kvalitet gentemot alla romälskare världen över. Läs mer om namnbytet här.

Plantation Rum

Plantation Rum är resultatet av ett nära samarbete mellan den franska Maison Ferrand och de bästa romproducenterna i Karibien samt Syd- och Centralamerika, som noggrant väljer ut rom från respektive destilleri. Rommen mognadslagras i produktionsregionen och skeppas sedan över till Frankrike för den slutliga förädlingen. Hantverksarbetet och den särskilda dubbellagringen har gett Plantation och ägaren Alexandre Gabriel en oerhört aktad ställning i dryckesvärlden och de är idag närmast kultförklarade.

Läs mer om Plantation Rum Link icon