In English

Äntligen dags för Plantations årliga single cask-släpp! Den ansedda romproducentens arbete utmärks av Alexandre Gabriels exceptionella förmåga att välja ut de bästa faten med rom, som sedan får mognadslagra i både det land där den destillerats och i Frankrike. Single Cask-utgåvorna får dessutom en exklusiv tredje lagring. I år har slutlagringen skett på olika fat som tidigare huserat söta läckerheter som exempelvis kaffelikör, px-sherry och amaronevin. Årets släpp blir även historiens första som släpps under Plantations nya namn Planteray.

Passar till

Dish icon

Aperitif

Dish icon

Avec

Single Cask – unik och trippellagrad rom

Plantations ägare Alexandre Gabriels okuvliga entusiasm, upptäckarglädje och ständiga experimentlusta har gjort honom till en av romvärldens mest respekterade masterblenders. Producentens arbete utmärks av Alexandres särskilda metod att välja ut de bästa faten med rom, som sedan lagras i både det land där den destillerats och i Frankrike, där klimatet är lite svalare. Denna dubbellagring är producentens signum.

Single cask-utgåvorna kännetecknas dessutom av en exklusiv tredje lagring, på fat som tidigare innehållit vin, öl eller någon annan spritsort. Slutlagringen framhäver karaktären hos varje rom och kombinerar dess unika egenskaper med ytterligare aromer. Det här är Alexandre Gabriels experimentlust i sitt esse, där han söker oväntade uttryck och skapar helt nya smakkombinationer. Det är med andra ord inte särskilt konstigt att denna extremt begränsade upplaga är ett minst oerhört eftertraktat samlingsobjekt. 

Planteray Rum Single Cask release 2024:

I år har slutlagringen skett på olika fat som tidigare huserat söta läckerheter som exempelvis amaronevin, kaffelikör och px-sherry. Årets släpp blir även historiens första som släpps under Plantations nya namn Planteray. 

Planteray Single Cask 2024 Jamaica 5 YO Dry Curaçao cask

Planteray Single Cask 2024 Barbados 2016 Amarone cask

Planteray Single Cask 2024 Spain 2012 Pedro Ximénez cask

Planteray Single Cask 2024 Fiji 2019 Coffee Liqueur cask

Planteray Single Cask 2024 Fiji 2004 Choya Umeshu cask

Planteray Single Cask 2024 Cuba 2016 Zebra cask

Single cask-utgåvorna är producentens kanske mest efterlängtade återkommande släpp. Här visar Master Blender Alexandre Gabriel prov på sin exceptionella förmåga att välja ut de bästa faten, där han söker oväntade uttryck och skapar helt nya smakkombinationer. Det här är de bästa exemplen på hans begåvning och kreativitet. 

Hugo Simberg

Produktchef på Spring Wine & Spirits

Plantation Rum

Plantation Rum är resultatet av ett nära samarbete mellan den franska Maison Ferrand och de bästa romproducenterna i Karibien samt Syd- och Centralamerika, som noggrant väljer ut rom från respektive destilleri. Rommen mognadslagras i produktionsregionen och skeppas sedan över till Frankrike för den slutliga förädlingen. Hantverksarbetet och den särskilda dubbellagringen har gett Plantation och ägaren Alexandre Gabriel en oerhört aktad ställning i dryckesvärlden och de är idag närmast kultförklarade.

Läs mer om Plantation Rum Link icon