Äntligen midsommar och dags för sill, lax, ägg och nygrillad köttbit! Öl och nubbe som måltidsdryck i alla ära, men det blir även allt populärare att hälla upp vin i högtidsglaset. Vi tipsar därför om vin till midsommarfestens smaker. Och svarar samtidigt på några av de vanligaste frågorna gällande att matcha vin med mat.
Om någonting kan kallas för svensk måltidstradition så är det väl att de flesta av våra högtider firas med nästan exakt samma mat. Midsommarmaten är inget undantag; liksom till jul och påsk firar vi med sill, lax, ägg och säsongens köttbit. Buffébordet är egentligen genialiskt när det kommer till värdskap – här får varje person möjlighet att välja och välja bort precis hur hen vill. Detta omfattar även i allt högre utsträckning drycken. Någon vill ha snaps, en annan vill inte dricka alkohol överhuvudtaget. Och allt fler vill dricka vin till maten. Vi är en av de sistnämnda. Så, låt oss kolla på några frågor rörande vin, högtidsbordets smaker och hur man får dem att passa ihop.
GÅR DET ATT DRICKA VIN TILL SILL?
När någon argumenterar för varför vin inte hör hemma på midsommar brukar sill-kortet alltid åka fram. Och absolut, söt sill i ättikslag är inte den lättaste matchningen. Däremot ska man ha i åtanke att många sillsorter nu för tiden ligger i krämiga, mejerimarinerade inläggningar med kryddor som gifter sig bättre med vin. Undvik gärna fatlagrade och sträva viner för att få bort den umamikrock som lätt blir med fisk och skaldjur. Satsa istället på ett fruktigare vitt vin med lite restsötma, eller ett mousserande vin där bubblorna och syran hjälper till som parterapeut. Lägger du, liksom vi, sillen och laxen på samma tallrik slår vi ett slag för ta fram din bästa riesling, gärna en tysk sådan.
FINNS DET NÅGOT VIN SOM PASSAR TILL ALLT PÅ BUFFÉBORDET?
Okej, det går uppenbarligen att hitta olika typer av vin som passar till högtidsbordets uppdelade rätter. Men vad ställer man då för flaska på bordet om man istället vill manifestera att den måltiden står för gemenskap och inte individualism? Tillåt oss att vara lika förutsägbara som att en Håkan Hellströmkonsert blir utsåld direkt; mousserande vin funkar faktiskt till det mesta. Det är dessutom en dryck som de allra flesta tycker är fantastiskt god, passar utmärkt som fördrink – och känns lite extra lyxig. En markering om att måltiden är något alldeles särskilt. Rent sensoriskt vinner mousserande med lite mer dosage, det vill säga sockerhalt, eftersom så många av rätterna som vi svenskar firar med innehåller sötma. Av samma anledning fungerar en fylligare pjäs från Alsace med pigg syra och en uns restsötma till det mesta gällande fet fisk och matiga sallader. En krämig chenin blanc har också tillräcklig struktur för att klara av rätternas fetma och sälta – men undvik de med allt för tydlig fatkaraktär. Likaså är en frisk och matig rosé ett utmärkt alternativ för att ackompanjera buffén. En torr sherry av stilen manzanilla eller fino är annars ett utmärkt och lite ovanligare val till den svenska motsvarigheten till salta tapas. Är ni flera vid bordet kan ni börja med någon av nämnda flaskor, för att sedan gå över till ett fruktigt rödvin som inte är alltför strävt, när majoriteten av sällskapet förmodligen börjat hugga in på bordets köttbaserade rätter som ofta är lättare kallskuret eller har läcker grillyta och har fått sig en kyss av marinad.
VILKA VINER PASSAR TILL DESSERTEN?
Det bästa med midsommar är att vi nu (med en smula envishet) kan få tag i många av råvarorna i färsk variant. Till jordgubbar och andra bärdominerade sötsaker uppmuntrar vi dig att ta fram ett lätt och mousserande vin med tydlig sötma. Sötman i vinet och desserten tar nämligen ut varandra. Väljer du däremot ett torrt vin upplevs vinet som surt och eländigt. En pigg moscato d’Asti eller annat fruktigt vin gjort på druvan moscato blir med andra ord guld till jordgubbstårtan. Många tror att söta sauternesviner ska drickas till dessert eftersom det också har en påtaglig sötma, men egentligen passar det bättre till starka ostar. Inget fel med det, snarare kul att sticka ut som den enda i Sverige som bojkottar jordgubbar en dag som denna.