In English

Vingården i Klagshamn

Vingården i Klagshamn

Historien om Vingården i Klagshamn historia tar sin början redan i slutet på 90-talet. Ägarna Lena Jörgensen och Murat ’Murre’ Sofrakis’s vinintresse gav dem tankar på att flytta utomlands för att starta en vingård, men i stället öppnades möjligheten att starta en vingård hemmavid när Sverige officiellt blev ett vinland 1999.

År 2000 planterade de lite provplantor i Klagshamn (strax söder om Malmö) och året efter etablerade de Vingården i Klagshamn med 0,5 hektar. Genom åren har vingården successivt utökats och idag upptar den 1,5 hektar.

På en del av odlingsarealen har försöksodling genomförts och där har ett par hundra olika druvsorter och kloner, samt rötter, testats för att till slut fokusera på en handfull.

Den dominerande druvsorten är den gröna druvan Solaris – som Murre var först med att odla i Sverige! Det gör honom till vinsveriges pionjär och gudfar.

Vingårdens läge mellan Klagshamns och Limhamns kalkbrott talar sitt tydliga språk. Hela samhället Klagshamn har sin grund i kalk och flintabrytningen runt förra sekelskiftet. Bara i Klagshamn fanns det i början på 1900-talet drygt 50 tunnbindare som tillverkade tunnor för transport.

Jordmånen är en kalkrik lerjord med högt innehåll av Klagshamnsflinta (därav namnet Silex på ett av deras viner). PH-värdet i matjordslagret är ca 7,8-8,1 och tilltar sedan med djupet.

Vingården har en ekologisk filosofi, (dock ej certifierad) vilket visar sig med att man bl.a. gödslar med tång som köps in från Malmö kommun och hästgödsel från närliggande hästgårdar. Besprutning sker med internationellt ekologiskt godkända preparat, svavel, mjölk, bikarbonat.

Ca hälften av vingårdens vinstockar står på egna (oympade) rötter och andra halvan är med ympade stockar, varav SO 4 är den vanligaste grundstammen. Anledningen till att man valt att plantera oympade stockar är att man vill se om detta kan skapa andra smaknyanser och ytterligare bidra med komplexitet.

När det gäller skördemängden så är uttaget relativt lågt, i genomsnitt 35 hl/ha och detta i kombination med en hög lövvägg (stor bladmassa) ger ett förhållande mellan skördade gram druvor och kvadratcentimeter bladyta, på 20-30 kvadrat centimeter bladyta/per gram druvor, vilket är bland de högsta i världen.

Allt arbete som har med vinstockarna att göra görs manuellt. All ogräsrensning och jordbearbetning görs med maskiner.

Varje år skärs de ytliga rötterna av upprepade gånger (ner till ca 60 cm djup) för att vinstockarnas rötter ska tvingas ner på djupet och bidra med nya smaklager till druvorna, vinstockar med djupa rötter blir dessutom mindre känsliga för torka, vilket i sin tur minimerar sjukdomstrycket från svampsjukdomar såsom mjöldagg.

Under växtsäsongen läggs mellan 30-40 minuter per vinstock beroende på sort.

All skörd sker manuellt utifrån filosofin att stoppar man en druva i skördehinken så måste man vara beredd att stoppa den i munnen.

Vingården i Klagshamn

Lena och Murre har hela tiden ansett att har man jobbat intensivt under hela odlingssäsongen för att få fram de absolut bästa druvorna som ens vingård kan frambringa den gångna säsongen, så bör man ge dem de bästa möjligheterna att förvandlas till ett bra vin. Alla jästankar är temperaturstyrda, både ståltankar och ekfat och man har möjlighet att både jobba med pumpar och med gravitation.

Sedan starten har man så gott som uteslutande jobbat med den franske tunnbindaren Seguin Moreau och idag använder man mest deras franska och kaukasiska ekfat, men man har även gjort försök med lagring i franska ekfat med gavlar (heads) av akacia. Sedan några år tillbaka använder man sig också av ekfat tillverkade av svensk ek. Dessa fat är tillverkade av Johan Thorslund på Thorslundakaggen. Till de röda vinerna använder man även fat av amerikansk ek.

När det gäller val av jäst så har man filosofin att jästen ska göra jobbet (omvandla socker till alkohol) allt annat finns i druvorna. Chaptalisering och syrajustering är ovanligt.

Svavelnivåerna för konservering av vinerna ligger generellt på 25 % av det tillåtna eller lägre, pga endast friska druvor används och att vinerna har ett lågt PH-värde med internationella mått mätt.

Välkommen att upptäcka Vingården i Klagshamns unika och fängslande viner, viner som leker med våra smaklökar och flirtar med mycket kända appellationer.

Våra viner från Vingården i Klagshamn på Systembolaget