In English

Tahbilk

Tahbilk

Tahbilk grundades redan på 1860-talet, vilket gör det till ett av Australiens äldsta vinhus som fortfarande är i drift. De kombinerar den anrika och långa historien med moderna metoder. De arbetar uteslutande med skruvkork på alla sina viner.

Vinhuset drivs sedan fyra generationer tillbaka av familjen Purbrick. De har blivit berömda för sina shiraz, cabernet sauvignon- och marsanneviner. Vinhuset är starkt förknippat med sina gamla vinstockar, som fortfarande är i produktion! Det finns en halv hektar planterad med stockar av shiraz från 1860, cabernet sauvignon från 1949 och marsanne från 1927.

Inte helt opassande utmärks Tahbilks viner av en fantastisk lagringsduglighet, redan på instegsnivå. Tahbilk utsågs till Winery of the Year 2016 av vingurun James Halliday. Nuvarande ägare och ansvarig vinmakare är Alister Purbrick.

Tahbilk ligger vid Nagambie Lakes i Central Victoria och har fått sitt namn från aboriginernas namn på Nagambie, vilket är tabilk-tabilk. Det betyder ”platsen med många vattenhål”.

År 2015 togs beslutet att konvertera ett av deras vingårdar, Pogue Vineyard, till ekologisk vinodling. Vingården omfattar cirka 65 hektar och har varit i Tahbilks ägo sedan 30 år tillbaka. Årgång 2020 är den första som är ekologiskt certifierad. Sedan år 2014 är vingården även ansluten till Toitu, världens första Carbon Zero-program. Sedan dess har en rad projekt genomförts för att förbättra närmiljön och minska klimatpåverkan, bland annat gällande vattentillgång, avfall och energi.

Våra viner från Tahbilk på Systembolaget