Frankrike som spritland är mycket framgångsrikt, både i egna landet och internationellt. Kända spritsorter som till exempel Calvados och Cognac har i århundraden visat på kvalitén av hantverket.
Från Normandie i nordvästra Frankrike kommer calvados. Det är ett fruktdestillat, baserat på jäst must av mycket syrliga äpplen, men päronmust kan förekomma. Calvados är indelat i tre områden, Calvados, Domfrontais och Pays d´Auge, varav det sista ger den högsta kvaliteten. Musten får jäsa långsamt i 4, 6 eller 8 veckor innan den destilleras. För Pays d´Auge måste enkel panna användas, eftersom den tekniken ger mer smak. Man destillerar två gånger, tills 70 vol-% uppnåtts. Därefter lagras den nya spriten på ekfat i minst två år. Efter lagringen blandas destillat från olika fat och ålder till avsedd stil. Alkoholstyrkan sänks till 40 volym-%. Efter buteljeringen sker ingen utveckling.
Årgångsbeteckning anger året när den andra destillationen ägde rum; ålder (ex 25 år) syftar på åldern på det yngsta destillatet i blandningen; Fine, *** = minst 2 år på fat; Vieux eller Réserve= minst 3 år på fat; VO, VSOP, Réserve=minst 4 år på fat; Extra, Napoléon, Hors d´Age, Age Inconnu=minst 6 år.
Regionen Cognac ligger strax norr om bordeauxregionen i västra Frankrike. Här gör man brandy, d v s ett vindestillat lagrat på ekfat. Cognac är världens mest kända brandy. Regionen är indelad i sex distrikt, efter jordmånen: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fin Bois, Bon Bois, Bois Ordinaries/Bois Communes. De två första rankas högst i kvalitet.
Basen är syrligt, alkoholsvagt vitt vin, till 95 % av druvan Ugni Blanc. Vinet destilleras 2 gånger i enkel panna till 70 vol-% alkohol. Den första destillationen ger brouillis, en sprit på ca 40 vol-% . Den andra destillationen höjer alkoholstyrkan till 70-72 vol-% . Resultatet kallas eau-de-vie (”livets vatten”). Därefter lagras den nydestillerade spriten i minst 2 år på ekfat från franska Limoux och Troncais. Det finns lagstiftade minikrav för lagringstiden för de olika kvaliteterna (se nedan). I praktiken lagras många basdestillaten för cognac mycket längre än minikraven stipulerar. Efter lagringen blandas basdestillat av olika lagringstid och olika ursprung till den färdiga produkten. Alkoholstyrkan sänks till 40 %. Man får också tillsätta socker, sockerkulör och ekspånsessens. Efter buteljeringen upphör cognacen att utvecklas.
Minikrav för de olika kvaliteterna är följande:
**/VS 2 års fatlagring; VSOP/VO 4 års fatlagring
XO/Extra/Vieille/Réserve/Napoléon 6 års fatlagring
Fine Champagne min 50 % Grande Champagne, resten Petite Champagne.
OBS! Från 1 april 2016 krävs för XO 10 års fatlagring