In English

Wohlmuth Ried Rabenkropf Blaufränkisch 2018 – tillfällig nyhet

Äntligen får svenska vinentusiaster bekanta sig med en av Österrikes mest anrika producenter: Weingut Wohlmut! Klockan 10.00 den 24 augusti släpps Wohlmuth Ried Rabenkropf Blaufränkisch 2018 i Systembolagets tillfälliga sortiment. 4 800 flaskor lanseras på den svenska marknaden och vi är extra glada att kunna erbjuda det här vinet för 169 kr per butelj.

Alk.halt: 13,5% vol. | Art.nr: 93983 | Volym: 750 ml | Pris 169 kr

Klicka här för att beställa

Wohlmuths viner har aldrig tidigare släppts till svenska privatkonsumenter, men har länge varit uppskattade på restaurang. Wohlmuth jäser sina viner på druvornas naturliga jäst, undviker alla former av tillsatser och filtrerar vinerna oerhört försiktigt. Resultatet är viner som utmärks av ren elegans och fantastisk lagringspotential.

Weingut Wohlmuth ligger i byn Kitzeck im Sausal i Südsteiermark. Kitzeck kan stoltsera med att ha magisk skifferjord och regionens högst belägna vingårdar, med odlingar på branta sluttningar 400–610 meter över havet. Familjen Wohlmuth har varit vinodlare sedan år 1803 och utökade år 2002 sina vingårdar med topplägen i Rabenkropf, nära byn Neckenmarkt i vinregionen Burgenland. Förutsättningarna här är idealiska för högkvalitativa rödviner. Wohlmuth Ried Rabenkropf Blaufränkisch 2018 är ett utmärkt exempel på varför vingårdsläget Rabenkropf kallas för ”Blaufränkisch country”. Vingården Rabenkropf omfattar 1,75 hektar.

Druvorna till Wohlmuth Ried Rabenkropf Blaufränkisch 2018 skördades för hand under mitten av oktober. Efter noggrann selektering av de bästa druvorna fick de jäsa på sin naturliga jäst, med skalkontakt under cirka fyra veckor. Efter malolaktisk jäsning lagrades vinet i 24 månader på nya och gamla (35 procent nya och 65 procent gamla) barriquer av franskt ursprung, det vill säga 225-liters ekfat.

Resultatet är ett vin med komplex, elegant och nyanserad doft som har rödfruktig karaktär och druvtypisk aromatik. Det är ett komplext, finstämt och medelfylligt vin med inslag av röda och mörka körsbär, björnbär, hallon, röda vinbär, mullbär, tobak, örter, diskret blommighet, eleganta tanniner och fin mineralitet. Serveras med fördel vid 16 C till bräserad oxkind, långkok på lamm eller högrev, hjortstek, biffrullader, tournedos rossini, entrecôte och allt som är dränkt i tryffel.

Wohlmuts vingårdar omfattar 60 hektar och bär fram till och med årgång 2018 den tyska hållbarhetscertifieringen Fair N’ Green. Från och med årgång 2019 är de dock certifierade med den striktare hållbarhetscertifieringen Nachhaltig Austria.