In English

Tawny Port från vår nya producent Quinta do Vallado

Portugal är på stark frammarsch i vinvärlden just nu. När intresset för både portvin och torra, portugisiska bordsviner ökar är vi förstås otroligt stolta och glada över att få välkomna en av de mest välrenommerade producenterna från Douro till vår portfölj: Quinta do Vallado. Samarbetet inleds lagom pampigt med en exklusiv lansering när Vallado 10 Years Old Tawny Port släpps i Systembolagets tillfälliga sortiment den 12 oktober.

Alk.halt: 19,5% vol. | Art.nr: 95287 | Volym: 500 ml | Pris 299 kr

Klicka här för att beställa

Portugal har länge varit ett vinland som ansetts oerhört underskattat och de portugisiska vinerna har ofta lyst med sin frånvaro på vinfantasternas bord. Quinta do Vallado är dock ett undantag som länge har uppmärksammats och hyllats för sin fantastiska kvalitet, redan på instegsnivå. Har det varit någon producent från Portugal har det ofta varit Quinta do Vallado. Vi är förstås extremt malliga och glada att nu få välkomna dem till Spring Wine & Spirits.

Quinta do Vallado grundades redan år 1716 av den legendariska Dona Maria Antónia Adelaide Ferreira. Under 170 år producerades och såldes portvin under varumärket Casa Ferreira, men år 1993 togs beslutet att sälja varumärket och restaurera de gamla vingårdarna. Omfattande nyplanteringar gjordes för att även kunna producera bordsviner, vilket var kontroversiellt i portvinsdalen Douro. Idag står Quinta do Vallado som en av regionens mest respekterade och prisbelönta producenter av såväl bordsvin som portvin. Egendomen är fortfarande i familjen Ferreiras ägo och förfogar över sammanlagt 65 hektar i Cima Corgo samt 35 hektar ekologiskt certifierade vingårdar i Douro Superior. Tillsammans med fyra andra producenter från Dourodalen har de under namnet Douro Boys satt regionen på kartan även för röda och vita bordsviner av världsklass.

Vi rivstartar samarbetet lagom pampigt med en TSE-lansering av deras fantastiska portvin Vallado 10 Years Old Tawny Port. Quinta do Vallado har producerat portvin i över 300 år och källaren är full av gamla skatter som används för att skapa tawny port av enastående kvalitet.

Druvorna till vinet kommer från mycket gamla vinstockar, som är mellan 60 – 100 år gamla. Efter skörden avstjälkas och selekteras druvorna för att sedan vinifieras i öppna cementkar, så kallade lagares. Där fottrampas vinet under alkoholjäsningen och vid önskad restsockerhalt stoppas jäsningen genom att tillsätta druvsprit med en alkoholhalt på 77 % vol. Efter några månaders lagring på ståltank avgörs vilka viner som ska bli ruby och tawny. Tawnyvinerna läggs på gamla 600 liters ekfat. Denna tawny är en blend av fatlagrade portviner som tillsammans utgör en medelålder av 10 år. Vinet har en intensiv doft och smak av torkad frukt, nötter och apelsinmarmelad. Utsökt till crème caramel, lagrade hårdostar och grönmögelost.

Våra viner från Quinta do Vallado på Systembolaget