In English
  • Art.nr: 547
  • Volym: 700 ml
  • Pris: 330 kr
  • Alk.halt: 40 % vol.

Tamnavulin Red Wine Cask Pinot Noir

Det lilla destilleriet Tamnavulin från Speyside har tagit whiskyvärlden med storm och de har gjort det med whisky som är fruktigt smakrik – utan den minsta tillstymmelse till rökighet. Deras serie med whisky som slutlagrats på vinfat har blivit lite av destilleriets signum. Tamnavulin Red Wine Cask Pinot Noir har slutlagrats på fat som tidigare innehållit vin gjort på pinot noir. Finns i Systembolagets fasta sortiment.

Tamnavulin Red Wine Cask Pinot Noir har först lagrats på amerikanska ekfat och sedan på tyska ekfat som innehållit rödvin gjort på druvan pinot noir. Det ger whiskyn vinösa toner och en rik, fyllig och sammetslen smak med tydlig fatkaraktär och inslag av körsbär, fikon, aprikos och persika. Den här eleganta whiskyn gör sig lika bra on the rocks som i en drink.
Linda

Johan Sjödin

Produktchef för whisky på Spring Wine & Spirits

Skotska Tamnavulin har bara funnits på den svenska marknaden i några år, men har redan blivit ett av de mest populära whiskyvarumärkena bland svenskar. Deras särskilda serie med whisky som slutlagrats på vinfat har blivit lite av destilleriets signum.

Tamnavulins ursprung

Speyside är Skottlands viktigaste region när det kommer till whiskyproduktion. Över 90 procent av landets destillerier finns just här. Det är därför inte så konstigt att det är svårt att prata om en enhetlig stil och karaktär för Speyside. Tamnavulins komplexa fruktighet och avsaknad från rökighet är dock faktiskt ganska karaktäristiskt för regionen. Även traditionen att låta slutlagra whiskyn på vinfat. Traditionellt har nämligen Speysides destillerier varit duktiga på att använda gamla sherryfat.

Tamnavulin är ett litet destilleri som ligger i den lilla byn Tomnavoulin, i Speyside. Destilleriet drivs av ägaren Joanne Reavley. Namnet Tamnavulin härstammar från gaeliska för ”kvarn på kullen” och är uppkallad efter den tidigare kardningskvarnen som ligger på platsen för destilleriet. Vattnet som används kommer från naturliga undervattenskällor, vilket ger vatten av oerhört god kvalitet. Det är avgörande för att Tamnvulins whisky ska kunna hålla sin höga kvalitetsnivå på slutprodukten.

  • Smak
  • Fyllig och nyanserad smak med fatkaraktär och mjukt fruktiga toner av körsbär, fikon, torkad aprikos och persika.

Rökighet