In English
Tamnavulin
  • Art.nr: 343
  • Volym: 700 ml
  • Pris: 330 kr
  • Alk.halt: 40 %

TAMNAVULIN RED WINE CASK CABERNET SAUVIGNON

Det lilla destilleriet Tamnavulin från Speyside har tagit whiskyvärlden med storm och de har gjort det med whisky som är fruktigt smakrik – utan den minsta tillstymmelse till rökighet. Prisvinnande Red Wine Cask Edition Cabernet Sauvignon ingår i serien där de lagrar whisky på olika vinfat. Du hittar den i Systembolagets fasta sortiment.

Passar till

Dish icon

Avec

Dish icon

Aperitif

Lagrad på både amerikanska ekfat och franska cabernet sauvignon-fat

Skotska Tamnavulin har bara funnits på den svenska marknaden ett par år, men har redan blivit ett av de mest populära whiskyvarumärkena bland svenskar. Deras särskilda serie med whisky som slutlagrats på vinfat har blivit lite av destilleriets signum. Nu finns prisvinnande Tamnavulin Red Wine Cask Edition Cabernet Sauvignon i Systembolagets fasta sortiment. Belönad med guldmedalj i de mest inflytelserika internationella tävlingarna för destillat: GOLD i International Wine & Spirits Competition 2022 och GULD (98p) i International Spirits Challenge 2022.

Precis som namnet antyder är Tamnavulin Red Wine Cask Edition Cabernet Sauvignon en whisky som är slutlagrad på franska ekfat som tidigare huserat vin gjort på druvan cabernet sauvignon. Det ger whiskyn vinösa toner och en rik, fyllig och sammetslen smak med inslag av nektariner, plommon och söta, röda bär. Mjuk och djup, helt enkelt. Det är en alldeles särskild whiskyupplevelse som passar både rutinerade och oerfarna whiskyprovare.

Speyside är Skottlands viktigaste region när det kommer till whiskyproduktion. Över 90 procent av landets destillerier finns just här. Det är därför inte så konstigt att det är svårt att prata om en enhetlig stil och karaktär för Speyside. Tamnavulins komplexa fruktighet och avsaknad från rökighet är dock faktiskt ganska karaktäristiskt för regionen. Även traditionen att låta slutlagra whiskyn på vinfat. Traditionellt har Speysides destillerier nämligen varit duktiga på att använda gamla sherryfat.

Whiskyn är slutlagrad på franska ekfat som tidigare huserat vin gjort på druvan cabernet sauvignon. Det är en alldeles särskild whiskyupplevelse som passar både rutinerade och oerfarna whiskyprovare.
Linda

Johan Sjödin

Brand manager på Spring Wine & Spirits

  • Doft
  • Toner av lime, kanelkrydda, pocherat päron och mandel.
  • Smak
  • Nektariner, mörka bär och plommon.
  • Avslut
  • Eftersmaken är lång, ren och uttrycksfull.

Tamnavulin

Tamnavulin är ett litet destilleri som ligger i den lilla byn Tomnavoulin, i Speyside. Destilleriet drivs av ägaren Joanne Reavley. Namnet Tamnavulin härstammar från gaeliska för ”kvarn på kullen” och är uppkallad efter den tidigare kardningskvarnen som ligger på platsen för destilleriet. Vattnet som används kommer från naturliga undervattenskällor, vilket ger vatten av oerhört god kvalitet. Det är avgörande för att Tamnvulins whisky ska kunna hålla sin höga kvalitetsnivå på slutprodukten.

Läs mer om Tamnavulin Link icon