In English

TAHBILK – Exklusiv parlansering med stor lagringspotential

Tahbilk

Tahbilk Museum Marsanne 2016 och Tahbilk Old Vines Cabernet Shiraz 2019. Nu är det äntligen dags för den årliga parlansering i det tillfälliga sortimentet. Den 2 juni släpps de båda vinerna i 2400 exemplar. Det är två exklusiva viner som passar utmärkt för lagring, men redan nu visar de tydligt varför Tahbilk blivit berömda för sina shiraz-, cabernet sauvignon- och marsanneviner.

Tahbilk ligger vid Nagambie Lakes i Central Victoria och har fått sitt namn från aboriginernas namn på Nagambie, vilket är tabilk-tabilk. Det betyder ”platsen med många vattenhål”. Egendomen grundades redan på 1860-talet och gården har fortfarande kvar en del rankor från det året. Faktum är att Tahbilk är ett av Australiens äldsta vinhus som fortfarande är i drift. Tahbilk är också starkt förknippat med sina gamla vinstockar och alla deras viner utmärks av en extraordinär lagringsduglighet, redan på instegsnivå. De har också blivit berömda för sina fantastiska shiraz-, cabernet sauvignon- och marsanneviner.

Vineriet må vara gammalt, men man kombinerar den långa historien med moderna metoder. De arbetar exempelvis med skruvkork på alla sina viner, vilket har gjort att man inte bara sluppit problem med korkdeffekter utan även fått viner som håller sig friska och fruktiga längre. Den primära frukten blir mycket tydligare vilket helt och hållet handlar om bytet till skruvkork och inte om framställningsteknikerna som man kanske skulle kunna tro.

Tahbilk Museum Marsanne 2016 | Nr: 91285 | 169 kr | 13,5 % vol. | 750 ml

Tahbilk Marsanne görs av varje årgång och de bästa årgångarna sparas undan och blir sedan etiketterade under namnet Museum Marsanne. Denna gång lanseras 2400 flaskor av Tahbilk Museum Marsanne med årgång 2016. Detta är ett mycket lagringsdugligt vin gjort till 100 % på marsannedruvor från både nya och gamla rankor där de äldsta är från 1927. Druvorna är plockade manuellt och har pressats försiktigt och sedan jäst på ståltank under strikt kontrollerad temperatur.

Doften är nyanserad och utvecklad med inslag av krusbär, passionsfrukt och citrus. Det finns också en viss blommighet och inslag av krutrök i doftpaletten. Smaken är nyanserad och komplex med friska och mineraliga inslag. Toner av kokta päron och melon samsas med frisk citrus. Det här vinet går att spara länge och öppnas med fördel mellan 2026 – 2028. Vilket år du än väljer så bör du avnjuta det i sällskap av smakrika rätter av fisk eller skaldjur, en ostbricka, ljusare kötträtter eller fågel.

Tahbilk Old Vines Cabernet Shiraz 2019 | Nr: 91223 | 229 kr | 14,5 % vol. | 750 ml

Tahbilk Old Vines Cabernet Shiraz lanseras nu också i 2400 exemplar med nya årgången 2019, som var ett extremt varmt år. Vinet görs på 60 % cabernet sauvignon och 40 % shiraz från en blandning av rankor som är från 1860, 1933 och 1949. Precis som alla Tahbilks viner har även denna en extraordinär lagringsduglighet. Skörden sker manuellt och en blandning av amerikanska och franska ekfat används. Vinet lagras på ekfat under 18 månader.

Doften är stor och utvecklad. Fruktiga noter med rostad fatkaraktär, svarta vinbär och eukalyptus samsas med mustigare noter av kokos, kanel, nougat och kaffe. Smaken är stor, fyllig och fruktig med en fantastisk fatkaraktär. Här hittar vi söta björnbär, mustig choklad, svarta vinbär, kokos och nougat. Vinet passar utmärkt till rika kötträtter av lamm- vilt- eller nötkött, antingen nu direkt eller om några år då tanninerna mjuknat och vinets smaker har utvecklats till perfektion.

Tahbilk