In English

Quinta do Vallado 50 Years Old Tawny Port

Nu lanseras det minst sagt unika vinet Vallado 50 Years Old Tawny Port i Systembolagets tillfälliga webblansering. Ett av de mest utsökta exempel på Quinta do Vallados storhet och dessutom en av världens första buteljeringar av den nya kategorin 50-årig tawny. 60 buteljer släpps den 17 november.

Klicka här för att köpa

Nr 90031 | 1 801 kr | 19,5% vol. | 500 ml

Lagom till höstens mörkare kvällar lanserar vi det fantastiska portvinet Vallado 50 Years Old Tawny Port. Den ansedda producenten Quinta do Vallado har producerat portvin i över 300 år och källaren är full av gamla skatter som används för att skapa tawny port av enastående kvalitet. Kategorin 50-årig tawny godkändes först 2021 och är därför en helt ny kategori som komplimenterar de tidigare 10-, 20-, 30- och 40-åringarna. Quinta do Vallado har varit en av de drivande producenterna för att få igenom denna klassificering, då vinmakarna Fransisco Ferreira och Fransisco Olazabal har velat ta ett ytterligare steg för att utveckla den komplexitet som en riktigt bra tawny port uppvisar. Komponenterna för kategorin ska tillsammans utgöra en medelålder av 50 år, vilket betyder att det finns såväl äldre som yngre viner i blenden. Den äldsta komponenten härstammar från slutet av 1800-talet. Vallado är en få producenter som kan erbjuda vin av denna art.

Druvorna kommer från mycket gamla vinstockar, som är mellan 60 – 100 år gamla. Efter skörden avstjälkas och selekteras druvorna för att sedan vinifieras i öppna cementkar, så kallade lagares. Där fottrampas vinet under alkoholjäsningen och vid önskad restsockerhalt stoppas jäsningen genom att tillsätta druvsprit med en alkoholhalt på 77 procent vol. Efter några månaders lagring på ståltank avgörs vilka viner som ska bli ruby och tawny. Tawnyvinerna läggs på gamla 600 liters ekfat.

Vinet har en mycket intensiv och komplex doft av torkad frukt, kanderade apelsiner, cigarrtobak och nötter. Smaken är djupt koncentrerad och nyanserad med toner av torkad frukt, fikon, tobak och nötter. Intensiteten i syran ger en närmast evig eftersmak. En vital 50-åring som är utsökt som avec på egen hand, till högkvalitativ cigarr eller välvald ost.

quinta do vallado

Portugal har länge varit ett vinland som ansetts oerhört underskattat och de portugisiska vinerna har ofta lyst med sin frånvaro på vinfantasternas bord. Quinta do Vallado är dock ett undantag som länge har uppmärksammats och hyllats för sin fantastiska kvalitet, redan på instegsnivå. Har det varit någon producent från Portugal har det ofta varit Quinta do Vallado.

Quinta do Vallado grundades redan år 1716 av den legendariska Dona Maria Antónia Adelaide Ferreira. Under 170 år producerades och såldes portvin under varumärket Casa Ferreira, men år 1993 togs beslutet att sälja varumärket och restaurera de gamla vingårdarna. Omfattande nyplanteringar gjordes för att även kunna producera bordsviner, vilket var kontroversiellt i portvinsdalen Douro. Idag står Quinta do Vallado som en av regionens mest respekterade och prisbelönta producenter av såväl bordsvin som portvin. Egendomen är fortfarande i familjen Ferreiras ägo och förfogar över sammanlagt 65 hektar i Cima Corgo samt 35 hektar ekologiskt certifierade vingårdar i Douro Superior. Tillsammans med fyra andra producenter från Dourodalen har de under namnet Douro Boys satt regionen på kartan även för röda och vita bordsviner av världsklass.

Våra viner från Quinta do Vallado på Systembolaget