In English

Quinta do Vallado 10 Years Old Tawny Port

Nu lanseras Vallado 10 Years Old Tawny Port i Systembolagets tillfälliga sortiment. Ostbrickans bästa kompis och en perfekt introduktion till en av de mest välrenommerade producenterna från Douro: Quinta do Vallado. 1 800 buteljer släpps den 28 oktober.

Klicka här för att köpa

Nr 95287 | 299 kr | 19,5% vol. | 500 ml

VALLADO 10 YEARS OLD TAWNY PORT
Lagom till höstens mörkare kvällar lanserar vi det fantastiska portvinet Vallado 10 Years Old Tawny Port. Den ansedda producenten Quinta do Vallado har producerat portvin i över 300 år och källaren är full av gamla skatter som används för att skapa tawny port av enastående kvalitet.

Druvorna till vinet kommer från mycket gamla vinstockar, som är mellan 60 – 100 år gamla. Efter skörden avstjälkas och selekteras druvorna för att sedan vinifieras i öppna cementkar, så kallade lagares. Där fottrampas vinet under alkoholjäsningen och vid önskad restsockerhalt stoppas jäsningen genom att tillsätta druvsprit med en alkoholhalt på 77 procent vol. Efter några månaders lagring på ståltank avgörs vilka viner som ska bli ruby och tawny. Tawnyvinerna läggs på gamla 600 liters ekfat. Denna tawny är en blend av fatlagrade portviner som tillsammans utgör en medelålder av 10 år. Vinet har en intensiv doft och smak av torkad frukt, nötter och apelsinmarmelad. Utsökt till crème caramel, lagrade hårdostar och grönmögelost.

QUINTA DO VALLADO
Portugal har länge varit ett vinland som ansetts oerhört underskattat och de portugisiska vinerna har ofta lyst med sin frånvaro på vinfantasternas bord. Quinta do Vallado är dock ett undantag som länge har uppmärksammats och hyllats för sin fantastiska kvalitet, redan på instegsnivå. Har det varit någon producent från Portugal har det ofta varit Quinta do Vallado.

Quinta do Vallado grundades redan år 1716 av den legendariska Dona Maria Antónia Adelaide Ferreira. Under 170 år producerades och såldes portvin under varumärket Casa Ferreira, men år 1993 togs beslutet att sälja varumärket och restaurera de gamla vingårdarna. Omfattande nyplanteringar gjordes för att även kunna producera bordsviner, vilket var kontroversiellt i portvinsdalen Douro. Idag står Quinta do Vallado som en av regionens mest respekterade och prisbelönta producenter av såväl bordsvin som portvin. Egendomen är fortfarande i familjen Ferreiras ägo och förfogar över sammanlagt 65 hektar i Cima Corgo samt 35 hektar ekologiskt certifierade vingårdar i Douro Superior. Tillsammans med fyra andra producenter från Dourodalen har de under namnet Douro Boys satt regionen på kartan även för röda och vita bordsviner av världsklass.

Våra viner från Quinta do Vallado på Systembolaget