In English

Plantations romresa fortsätter- nu släpps Plantation Vintage trinidad 2009

Plantation är en av världens mest berömda och hyllade romproducenter. Nu är det äntligen dags för ett nytt släpp från deras vintageserie, där de delar med sig av romupplevelser från särskilt intressanta destillerier. Efter nedslag på Jamaica, Barbados, Fijiöarna och Peru är det dags att upptäcka fantastiska Trinidad. Den 11 maj släpps Plantation Vintage Trinidad 2009.

Alk.halt: 51,8% vol. | Art.nr: 40944 | Volym: 700 ml | Pris 699 kr

Klicka här för att beställa

Plantations Vintageserie är en jordenruntresa som låter oss uppleva hur riktigt högklassig rom uttrycker traditioner, terroir och tillverkningsmetoder. Trinidad 2009 är ett underbart gott exempel på en vällagrad och smakrik mörk rom i den brittiska stilen. Trinidad hade en blomstrande romtillverkning på 1960- och 1970-talet. Under de åren fanns det fler än 50 destillerier på ön. Dessa skulle dock sakteligen komma att försvinna ett efter ett. När berömda Caroni stängdes år 2003 fanns endast Trinidad Distillers kvar. Plantation Vintage Trinidad 2009 har blandats av 24 fat som Alexandre Gabriel och romhistorikern Andrew Hassell från West Indies Rum Distillery på Barbados hittade när de utforskade Trinidad Distillers lagerhus.

Trinidad 2009 är en 12-årig rom som destillerats i multikolonn av inhemsk sockerrörsmelass. Den har därefter genomgått så kallad ”double maturation”, i sann Plantationanda. De första elva åren fick den mogna i 200-liters begagnade bourbonfat i Trinidad Distillers röda tegelbyggnader. Destilleriet har designats för att hålla så kall temperatur som möjligt. Därefter har faten flyttats till Europa, dragits om till 400-liters franska ekfat och fått ytterligare ett års lagring i västra Frankrike.

Doft: Delikata toner av vanilj, karamell, kaffebönor och kanderad frukt. Doften påminner om nybakade mandelbiskvier med finstämda och fräscha inslag av ek och blommor.

Smak: Tät och smakrik med toner av mandel och söta bakverk. Mycket fyllig karaktär, nästintill oljig, med kraft och djup.

Eftersmak: Mycket elegant, fruktig och syrlig med toner av bittermandel och kornbröd i en lång, ekig och sublim avslutning.

Plantations vintageserie har karaktäristiskt konstfulla och färgsprakande förpackningar. Varje land representeras av en fågelart. Plantation Vintage Trinidad 2009 pryds av den sällsynta röda ibisen, som reser sin djupröda fjäderdräkt.

 Plantation är ett romvarumärke hos världsberömda cocgnacshuset Maison Ferrand. Plantations signum är deras särskilda dubbellagring, vilket innebär att exceptionell rom först lagras i produktionsregionen och sedan i Frankrike. Plantation äger även romdestillerier på Jamaica och Barbados. Läs mer om Plantation här.