In English

Plantations romresa fortsätter- nu släpps Plantation Vintage australia 2007

Plantation är en av världens mest berömda och hyllade romproducenter. Nu är det äntligen dags för ett nytt släpp från deras vintageserie, där de delar med sig av romupplevelser från särskilt intressanta destillerier. Efter nedslag på Jamaica, Barbados, Fijiöarna, Peru och Trinidad är det nu dags för deras första rom från Australien. Den 26 oktober släpps 312 flaskor av Plantation Vintage Australia 2007.

Alk.halt: 49,3% vol. | Art.nr: 11737 | Volym: 700 ml | Pris 849 kr

Klicka här för att beställa

Plantations Vintageserie är en jordenruntresa som låter oss uppleva hur riktigt högklassig rom uttrycker traditioner, terroir och tillverkningsmetoder. Det här släppet är extra speciellt då det är första gången någonsin som Plantation buteljerar en australiensisk rom. I detta avlägsna hörn av romvärlden blev sockerrörsodlingen tidigt en inkomstkälla för kolonisatörerna vid plantagerna. Australiens äldsta romdestilleri, Beenleigh Artisan Distillery i Queensland, började producera rom år 1884, men tillverkning har bedrivits längre än så. Legenden säger att Beenleigh från början var ett illegalt båtdestilleri som stånkande uppför Albertfloden och erbjöd sockerrörsodlarna snabb och elegant destillering utan myndigheternas inblandning.

Plantation Australia 2007 får mycket av sin komplexitet från en unik jäsning med ovanlig fissionsjäst (pombe) i kombination av så kallad dunder, som är en form av surmäsk. Jäsningen pågår i tolv dagar. Därefter tillsätts traditionell jäst och mäsken får jäsa ytterligare tre dagar innan den destilleras i pot stills.

Plantation Australia har inledningsvis lagrats i 13 år på 21 gamla bourbonfat i Beenleighs lagerhus i det varma australiensiska klimatet. Därefter har rommen fraktats med båt till sydvästra Frankrike för ytterligare ett års lagring på franska ekfat hos cognacshuset Maison Ferrand. Denna speciella dubbellagring tillför komplexitet och är Plantations och vintageseriens signum.

Doft: Inbjudande toner av persika, aprikos, vanilj, kokos, russin och blommiga inslag av syren och iris.

Smak: Syltad frukt, färsk citrus och inslag av kakao.

Eftersmak: Lång och komplex med toner av exotisk frukt och delikata inslag av vanilj och ekfat.

Plantations vintageserie har karaktäristiskt konstfulla och färgsprakande förpackningar. Varje land representeras av en fågelart. Australia 2007 pryds av den vita kakaduan, som är Australiens nationalfågel.

 Plantation är ett romvarumärke hos världsberömda cocgnacshuset Maison Ferrand. Plantations signum är deras särskilda dubbellagring, vilket innebär att exceptionell rom först lagras i produktionsregionen och sedan i Frankrike. Plantation äger även romdestillerier på Jamaica och Barbados. Läs mer om Plantation här.