In English

Plantation Vintage Panama 2008 – Under the Sea Collection

Plantation fortsätter nu sin vintageresa genom romvärldens paradisiska länder. Efter de färgsprakande Birds of Paradise kommer nu Under the Sea. I serien ingår sex olika buteljeringar i begränsade upplagor som går på djupet gällande rommens terroir, kultur och natur. Först ut i serien är Plantation Vintage Panama 2008. Den 22 november släpps 294 flaskor i Systembolagets beställningssortiment.

Art.nr: 54573 | Pris 699 kr | Alk.halt: 49,3% vol. | Volym: 700 ml

Klicka här för att beställa

Det lilla landet Panama ligger som ett smalt band mellan två världshav. Den speciella geografin med tropisk värme, kanaler och fuktig havsluft skapar ett växthusklimat med en mycket jämn årstemperatur som är optimalt för odling av sockerrör. Ingen annanstans i världen utvecklar sockerrören lika hög sockerhalt.

Panama 2008 har gjorts på melass och destillerats i kolonnpanna. Efter tolv års lagring på bourbonfat i det tropiska klimatet skeppades 19 fat med båt över Atlanten till Charente i västra Frankrike. Rommen drogs om och fylldes på ett fat som tidigare innehållit Ferrand Cognac. Metoden med dubbel kontinental lagring är ett av Plantations signum och en bidragande orsak till de unika smaker som Plantations rom utvecklar. Panama 2008 kommer från landets ledande sockerregion Herrara. I den vulkaniska jorden odlas sockerrör av exceptionell kvalitet. Dessa har sedan kokats till melass och destillerats på destilleriet Alcoholes del Istmo i samma distrikt.

Den konstfulla förpackningen pryds av en knölval. Det mytomspunna djuret har ett av sina viktigaste vatten utanför Panama, som är ett av få länder där både södra och norra halvklotets hav möts.


Plantation Vintage Panama 2008
Doft: Fruktig och kryddig med toner av persika, röda bär, apelsinskal och muskot. Det finns även inslag av vitpeppar, vanilj, citrongräs och päron.
Smak: Honung, bivax, gräddkola, röda äpplen samt rostade och kanderade hasselnötter.
Eftersmak: Lång och vibrerande med inslag av cigarrlåda, kryddig choklad och lakrits.

Plantation är ett romvarumärke hos världsberömda cocgnacshuset Maison Ferrand. Plantations signum är deras särskilda dubbellagring, vilket innebär att exceptionell rom först lagras i produktionsregionen och sedan i Frankrike. Plantations Vintageserie är en jordenruntresa som låter oss uppleva hur riktigt högklassig rom uttrycker traditioner, terroir och tillverkningsmetoder. Läs mer om Plantation här.