In English
Plantation Vintage Jamaica 10YO
  • Art.nr: 221
  • Volym: 700 ml
  • Pris: 569 kr
  • Alk.halt: 42 %

Plantation Vintage Jamaica 10YO – Kraftfull och smakrik rom i tillfälligt sortiment

Plantation Jamaica 10YO är en kraftfull och smakrik rom som visar tydligt varför Jamaica förtjänar sitt rykte om att vara ett av världens absolut bästa romländer. Produkten släpps i 3600 exemplar i Systembolagets tillfälliga sortiment Den 22 september.

Passar till

Dish icon

Aperitif

Dish icon

Avec

Plantation Vintage Jamaica 10YO är en vintage rom som hyllar Jamaicas exceptionella romkultur

Plantation Vintage Jamaica 10YO är en dubbellagrad rom med beteckningen Grand Terroir. Beteckningen är ett begrepp som används inom Plantation för att betona och markera ursprunget eller det geografiska området. Romen är precis som en Jamaicansk rom är känd för att vara, kryddig, smakrik och kraftfull. Den har lagrats på bourbon-fat under åtta år och sedan ytterligare två år på franska, cognacs-ekfat. Dubbellagringen, som är Plantations signum, har skapat en intensiv och komplex rom som visar hantverksskickligheten hos destillatörerna på Long Pond och Clarendon.

Doften är intensiv och komplex med färska frukt- och jordtoner och en tydlig hint av trä. Smaken har bakverks- och frukttoner av persika, banan, plommon och valnöt. Toner av kanel, kryddnejlika och vanilj dansar på tungan. Eftersmaken är lång, torr och nästan mintig. Den utvecklas sedan med kontrasterande toner av rostade kaffebönor, grillade mandlar och melass.

Jamaica ingår i ögruppen Stora Antillerna och ligger lite för sig själv cirka 15 mil söder om Kuba. Sockerrör har odlats på Jamaica sedan 1673 och romdestillationen är troligen nästan lika gammal. Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay – ön där den kraftfullaste whiskyn produceras. Det var britter som annekterade Jamaica och de tog med sig sina destilleringsmetoder. Därför tillverkas Jamaicansk rom, precis som singelmaltwhisky, oftast i potstills och lagras på ekfat. Även klimatet på Jamaica kan vara närmast brittiskt, om än något varmare. Ön är dock svalare än andra karibiska öar och präglas ständigt av salta havsvindar och hög fuktighet. Resultatet är generellt sett en fruktig rom med mängder av smaker, lika kraftfull, kryddig och robust som en Islaywhisky.

Romen är precis som en Jamaicansk rom är känd för att vara, kryddig, smakrik och kraftfull. Dubbellagringen, som är Plantations signum, har skapat en intensiv och komplex rom som visar hantverksskickligheten hos destillatörerna på Long Pond och Clarendon.

Hugo Simberg

Brand manager på Spring Wine & Spirits

  • Doft
  • Intensiv och komplex med färska frukt- och jordtoner och en tydlig hint av trä.
  • Smak
  • Bakverks- och frukttoner av persika, banan, plommon och valnöt. Toner av kanel, kryddnejlika och vanilj.
  • Avslut
  • Lång, torr och nästan mintig. Den utvecklas sedan med kontrasterande toner av rostade kaffebönor, grillade mandlar och melass.

Plantation Rum

Plantation Rum är resultatet av ett nära samarbete mellan den franska Maison Ferrand och de bästa romproducenterna i Karibien samt Syd- och Centralamerika, som noggrant väljer ut rom från respektive destilleri. Rommen mognadslagras i produktionsregionen och skeppas sedan över till Frankrike för den slutliga förädlingen. Hantverksarbetet och den särskilda dubbellagringen har gett Plantation och ägaren Alexandre Gabriel en oerhört aktad ställning i dryckesvärlden och de är idag närmast kultförklarade.

Läs mer om Plantation Rum Link icon