In English

Philipponnat Grand Blanc L.V. Extra Brut 2000 i tillfälligt sortiment

Den 10 december släpps 240 flaskor av Philipponnat Grand Blanc L.V. Extra Brut 2000 i Systembolagets tillfälliga sortiment. Vinet har lagrats på sin jästfällning i hela 20 år innan degorgeringen i mars 2021. Flaskorna säljs i individuell trälåda.

Art.nr: 94257 | Pris 1169 kr | Alk.halt: 12% vol. | Volym: 750 ml

Klicka här för att beställa

Philipponnat Grand Blanc L.V. Extra Brut 2000 är gjord på 100 procent chardonnaydruvor från årgång 2000 och är ett minst sagt extraordinärt vin. De två bokstäverna L.V. står för Long Vieillisement (lång lagring) vilket naturligtvis betyder att vinet har lagrats ovanligt länge på sin jästfällning. L.V. är en ny samling som består av Philipponnats mest överlägsna cuvéer, som alla lagras i minst 20 år på sin jästfällning innan de släpps på marknaden. Det produceras endast några hundratals av varje cuvée. Den 30 mars 2021 degorgerades 622 flaskor Philipponnat Grand Blanc L.V. Extra Brut 2000. Av dessa lanseras nu 240 flaskor lanseras nu i Sverige. Varje flaska säljs i individuell trälåda.

Druvorna kommer från olika Grand- och Premier Cru-vingårdar i Côte des Blancs, Vallée de la Marne och Montagne de Reims.

Årgång 2000 präglades av att kalla, regniga perioder varvades med värme och storm. Året började med en allmänt torr och mycket mild vinter som följdes av en mild och ovanligt blöt vår. Chardonnayknopparna började slå ut den 13 april och nådde full blom den 11 juni, tack vare torrt väder under både maj och juni. I juli träffades vingårdarna av våldsamma hagelstormar, vilket gjorde 2000 till ett av århundradets värsta hagelår (tillsammans med 1971 och nu 2021). I augusti återhämtade sig dock vädret med torra, soliga dagar som höll i sig under den ganska tidiga skörden, vilket gav rikligt med högklassiga druvor. Trots det stundtals dåliga vädret och haglet som förstörde en del av vinstockarna är vinerna från årgång 2000 koncentrerade och fylliga, i synnerhet chardonnayvinerna. De är ofta fantastiskt friska, aromatiska och välbalanserade.

Philipponnat Grand Blanc L.V. Extra Brut 2000 har en elegant och generös doft av citrusfrukter, vit persika, lättrostad brioche och fat. Smaken är frisk, välbalanserad och relativt aromatisk med inslag av mogen citron, vita stenfrukter, mineraler och en svag ton av lättrostad smörig brioche. Komplex och djup med pigg, insmickrande syra.
Passar som apritif och till ostron, hummer, havskräftor och andra skaldjur, antingen pocherade eller grillade, serverade med lätt smörsås eller en klassisk beurre blanc.

Syra: 7,35 g/L 
Dosage: 4,5 gr/L 
Lagringspotential: Över tio år.

Champagne Philipponat

Familjen Philipponnat har bott i Champagneregionen i många hundra år, men man räknar 1522 som ett märkesår (vilket betyder att vi kan säga grattis på 500-årsdagen nästa år!). Det var nämligen år 1522 som Apvril le Philipponnat registrerades som ägare av vingårdar i byn Aÿ, i hjärtat av Champagne. Regionen Champagne ägdes av grevarna men just Mareuil sur Aÿ och Aÿ ägdes av den franska kungen. Philipponnat-familjen var kungliga borgmästare i Aÿ. Den politiska och ekonomiska utvecklingen under 1800-talet öppnade en större marknad för champagne. Familjen kunde därför själva börja producera champagne, istället för att bara sälja druvorna till andra. År 1910 flyttade de till Château de Mareuil i Mareuil-sur-Aÿ, med en historisk vinkällare från 1700-talet. 

Totalt äger Philipponnat 27 hektar vingårdar, inklusive den ansedda Clos des Goisses (som omfattar 5,5 hektar). De producerar årligen mellan 600 000 och 650 000 flaskor. Familjevapnet som pryder alla buteljer är från 1697. Alla champagner från Philipponnat har omkorkningsdatum på baksidesetiketten. 

Philipponnat är certifierad enligt La Haute valeur environnementale, som är en av Frankrikes största hållbarhetscertifieringar. Certifieringen garanterar att vinhusen jobbar enligt principerna för hållbar odling. Huset drivs idag av Charles Philipponnat.