In English
  • Art.nr: 95089
  • Volym: 750 ml
  • Pris: 2879 kr
  • Alk.halt: 12,5 %

Champagne Philipponnat Clos Des Goisses 2014

Nu lanseras den legendariska prestigecuvéen Philipponnat Clos des Goisses Extra Brut 2014 i Systembolagets tillfälliga webbsläpp. Vingården Clos des Goisses anses vara Champagnes bästa sluttning och har använts för odling sedan 1600-talet. 90 flaskor släpps den 14 mars.

Passar till

Dish icon

Fågel

Dish icon

Fisk

Dish icon

Ost

Dish icon

Skaldjur

Champagne Philipponnat Clos Des Goisses i tillfälligt sortiment

Legendariska Clos des Goisses är en muromgärdad vingård på 5,83 hektar som anses vara Champagnes bästa sluttning. Vingården har funnits ända sen 1600-talet, vilket gör den till den äldsta vingården i hela Champagne. Namnet kommer från att den även har regionens brantaste sluttning på 45⁰, då ”Gois” betyder just mycket brant. Den sydliga exponeringen gör Clos des Goisses i genomsnitt 1,5 grad varmare än övriga regionen. Vingården har alltså en unik kombination av sval, kalkrik jordmån och varm exponering, vilket ger helt perfekta förutsättningar för att visa upp varje årgångs unika uttryck. Philipponnats flaggskepp och ikonvin Clos des Goisses Extra Brut produceras därför årligen, till skillnad mot många andra champagnehus som enbart gör sina prestigecuvéer under särskilda år. Vinet har även kommit att bli en mycket uppskattad och återkommande tillfällig lansering i Sverige.

Årgång 2014 blev en årgång som vädermässigt bjöd på många överraskningar, men som i slutändan gav väldigt hög kvalitet. En mild vinter följdes av en torr och varm vår, vilket gjorde att blomningen kom tidigt. Augusti blev ovanligt sval och regnig, men följdes av en solig och torr september. Skörden skedde mellan den 13- 25 september och Clos des Goisses 2014 är gjort på 71 procent pinot noir och 29 procent chardonnay. 64 procent av vinet vinifierades på stora foudres och resterande på ståltank. Ingen malolaktisk jäsning skedde, för att möta upp vinets karaktär med naturlig syra. Vinet lagrades i mer än åtta år på sin jästfällning innan degorgering och omkorkning. Dosage extra brut: 4,5 gr per liter.

Resultatet är ett vin som bjuder på en underbart nyanserad, fruktig och mineraldriven doft med toner av gula plommon, citrus, akaciablommor och nybakat bröd. Smaken är komplex, djup, aromatisk, knastertorr och frisk med en fantastiskt krämig struktur. Det finns toner av mogen citron, äpple, honung, kex, rostat bröd och blommiga inslag. Avslutningen är lång, livlig och intensiv med Clos des Goisses klassiska profil av spikrak mineralitet och generös kraft. Lagringspotential: till 2037 eller längre.

Det här är ett komplext vin som passar allra bäst till smakrika fisk- och skaldjursrätter men även till eleganta kötträtter.

Philipponnat Clos des Goisses är Philipponnats flaggskepp och ikonvin, som produceras varje år. Många champagnehus gör enbart sin prestigecuvée särskilda år, men Philipponnat menar att de har perfekta förutsättningar för att visa det unika i varje årgång. Den är även uppskattad och återkommande som tillfällig lansering i Sverige.
Linda S

Linda Skalberg

Brand manager på Spring Wine & Spirits

  • Doft
  • Underbart nyanserad, fruktig och mineraldriven doft med toner av gula plommon, citrus, akaciablommor och nybakat bröd.
  • Smak
  • Smaken är komplex, djup, aromatisk, knastertorr och frisk med en fantastiskt krämig struktur. Det finns toner av mogen citron, äpple, honung, kex, rostat bröd och blommiga inslag.
  • Avslut
  • Avslutningen är lång, livlig och intensiv med Clos des Goisses klassiska profil av spikrak mineralitet och generös kraft.

Champagne Philipponnat

Familjen Philipponnat räknar år 1522 som ett märkesår, då Apvril le Philipponnat registrerades som ägare av vingårdar i byn Aÿ. Familjen kunde då själva börja producera champagne, istället för att bara sälja druvorna till andra. Totalt äger Philipponnat 27 hektar vingårdar, inklusive den ansedda Clos des Goisses. All champagne från Philipponnat görs på must från första pressningen och har omkorkningsdatum på baksidesetiketten. Philipponnat är certifierad enligt Haute Valeur Environnementale, en av Frankrikes största hållbarhetscertifieringar. Huset drivs idag av Charles Philipponnat.

Läs mer om Champagne Philipponnat Link icon