In English
  • Art.nr: 94181
  • Volym: 750 ml
  • Pris: 229 kr
  • Alk.halt: 13,5 %

Penley Project Merlot

Den 27 september lanseras 600 buteljer av Penley Project Merlot i Systembolagets tillfälliga sortiment. Vinet är de prisbelönta systrarna Penleys arbete med att ge druvan merlot välförtjänt revansch efter filmen Sideways. Genom att delvis använda samma vinifieringsteknik som producenterna i Beaujolais har de skapat ett välbalanserat vin som är både bärigt och elegant. Precis som de tycker att bra vin ska smaka.

Passar till

Dish icon

Fläsk

Dish icon

Grönsaker

Dish icon

Lamm

Dish icon

Ost

  • Doft
  • Doften är pigg och mörkfruktig med nyanserade toner av björnbär, plommon, lakrits, färska örter, eukalyptus och florala inslag. 
  • Smak
  • Smaken är välbalanserad och strukturerad med frisk syra, mjukt inlindade tanniner och toner av mörka bär och färska örter.
  • Avslut
  • Avslutningen är lång och bärig med både struktur och läskande fräschör.

Project Merlot – systrarna Penley ger merlot upprättelse

Systrarna Penley håller till i australiensiska Coonawarra och 2023 är deras andra årgång av Project Merlot. Syftet med vinet är att ge druvan merlot välförtjänt revansch. Merlot fick ju nämligen extremt dåligt rykte i och med en viss replik från filmen Sideways. Istället för att hämta inspiration från klassiska lagringsviner från Pomerol vill Penley ge druvan upprättelse i form av en pigg, josig och lättdrucken merlot. Vinet är delvis gjort med en vinifieringsteknik som kallas koldioxidmaceration och som de flesta har blivit bekanta med genom de mjuka, friska, lättsamma och populära vinerna från franska Beaujolais.

Druvorna kommer från tre olika vingårdar i norra Coonawarra, med sandig lerjord som vilar på en urgammal kalkstensbas. Varje vingård vinifieras separat och olika för att fånga och framhäva merlotdruvans mångsidiga och fantastiska personlighet. En tredjedel jästes i hela klasar, vilket ger en blommig och lite kryddig karaktär. En tredjedel fick jäsa på kubformad betongjästank för att skydda och framhäva den läckert röda fruktprofilen. Den sista tredjedelen fick jäsa konventionellt, utan stjälkar, i små öppna kärl för att frigöra tanninernas struktur.

Penley Estate ägs och drivs av Eng och Beck Tolley. De är två systrar som minst sagt har rötterna i vinvärlden: mamma Penfolds och pappa Tolley = Penley. Trots att de kommer från två familjer som gjort vin sedan mitten av 1800-talet utmärks Penleysystrarnas arbete framför allt av uppfriskande nytänk och viner som är pigga och nyfikna. 

Vinhuset grundades år 1988 och vann redan första året guldmedalj för ett av sina viner. Sedan 2015 driver systrarna det nytänkande företaget som har som ambition att bli både ekologiska och biodynamiska

Penleys vinmakare Kate Goodman utsågs till årets vinmakare år 2024 av James Halliday. Vingårdarna ligger i Coonawarra men de arbetar även i McLaren Vale. Sedan 2023 är de certifierade enligt Suistanable Winegrowing Australia (SWA).  

Penley Project Merlot är ett välbalanserat, elegant och mörkfruktigt vin som är perfekt till eleganta rätter på fläsk och lamm, örtmarinerad kyckling, matigare sallad, chark eller lagrad hårdost. Penley Project Merlot är gjort för att konsumeras inom de närmaste åren. Servera gärna lite svalare.

Systrarna Penley ger merlotdruvan välförtjänt revansch med ett vin som är både rätt i tiden och otroligt gott! Lättsamt, josigt och med en läskande fräschör visar det upp merlotdruvans mångsidighet och kvalitet.
li_berger

Li Berger

Produktchef för australiensiska viner på Spring Wine & Spirits

Penley

Penley Estate ägs och drivs av systrarna Eng och Beck Tolley. Egendomen grundades år 1988 och vann redan första året guldmedalj för ett av sina viner. Sedan 2015 driver systrarna det nytänkande företaget som har som ambition att bli både ekologiska och biodynamiska. 

Läs mer här Link icon