In English

Nyhet! Nu lanseras äntligen Storsäljaren Laroche L Chardonnay på box! 

Nu lanseras ett av svenskarnas vita favoritviner även på box! De flesta känner till L Chardonnay från chablisproducenten Domaine Laroche. Flaskan har funnits på Systembolagets hyllor sedan år 1993 och har blivit ett av de populäraste vinerna i sin klass. Det har en torr, frisk och fruktig smak med toner av äpple, persika, lime och färska örter.

Klicka här för att beställa


Alk.halt: 13% vol. | Art.nr: 564908 | Volym: 3000 ml | Pris 269 kr

Domaine Laroche har hjärtat och huvudproduktionen i Chablis, men L Chardonnay kommer från Laroches egendom Mas la Chevalière i Languedoc. Laroche hade länge sökt efter andra svala vingårdslägen för sin signaturdruva chardonnay. L Chardonnay är ett perfekt exempel på hur friskt och finessrikt ett vin från södra Frankrike kan bli, när producenten har chablisfräschör i blodet. Vinets fruktighet ackompanjeras av aptitretande mineral och gör sig bra till fisk, kyckling, halloumi, fetaost samt grillade skaldjur, gärna smaksatta med citron eller lime. 

Mas La Chevalière omfattar totalt 45 hektar vinodling som innehåller olika jordmån och mikroklimat. År 2017 tilldelades egendomen HVE-certifikat*, en certifiering för hållbar odling. Laroches chefsvinmakare Gregory Viennois delar på produktionsansvaret med Géraud Blanc.  

Domaine Laroche grundades år 1850 i Chablis. Egendomen äger idag 90 hektar vinodling inklusive imponerande 21 hektar Premier Cru-vingårdar och sex hektar Grand Cru-vingårdar. Det gör Domaine Laroche till en av regionens större aktörer, som dessutom jobbar aktivt med hållbar utveckling. De har även tagit täten gällande innovation i den traditionsbundna appellationen. De var exempelvis först med skruvkapsyl för chablisviner år 2001. Laroches viner utmärks av finstämd elegans och finess. För detta belönas de kontinuerligt med internationella utmärkelser och listningar på världens stjärnkrogar. De tilldelades till exempel IWSC-trofén år 2014: French Wine Producer of the Year. 

*HVE står för “High Environmental Value” och är en officiell fransk märkning för jordbrukare och vinodlare.

Klicka här för att beställa