In English

Nu släpps lagringsfavoriten tahbilk Museum marsanne 2015

Den 29 april släpps Tahbilk Museum Marsanne 2015 i Systembolagets tillfälliga sortiment. Det här är ett av våra bästa exempel på att det inte bara är dyra viner som utvecklas fint när de lagras. Den strålande årgången 2015 är redan lagrad hos producenten, men du kan naturligtvis spara det ännu längre.

Klicka här för att beställa


Alk.halt: 13% vol. | Art.nr: 94403 | Volym: 750 ml | Pris 159 kr

Vi har börjat vänja oss vid att Tahbilk Museum Marsanne återkommande får en plats i det tillfälliga sortimentet och dess popularitet är knappast något att förundras över. Det är svårslagen prisvärdhet när det kommer till lagringsduglig kvalitet. Dessutom behöver du inte lagra vinet själv, även om du naturligtvis kan spara det ännu längre.  Marsanne börjar bli en tämligen sällsynt druva och Tahbilk är en av Australiens äldsta producenter, vilket också bidrar till att det här vinet är en guldklimp för vinfantaster. Egendomen kan dessutom stoltsera med världens äldsta aktiva vinstockar med druvan marsanne, planterade på senare delen av 1920-talet

Museumviner görs endast de årgångar som anses ha särskilt hög kvalitet. Tahbilk sparar då en del av sitt marsannevin för extra lagring innan lansering. Den strålande årgången 2015 var alltså ett ”museumår”. Druvorna kallpressades och fick jäsa på låga temperaturer. Vinet kylstabiliseras sedan i ståltank för att inte utsättas för syre. 

Museum Marsanne 2015 har en  utvecklad doft med nyanserade toner av mineral, gul stenfrukt, citrus, vita blommor och bivax. Smaken är torr och frisk med toner av citrusfrukt, honungsmelon, vit persika, aprikos och vita blommor.  

Vinets friska och nyanserade karaktär passar utmärkt till smakrikare fisk- och skaldjursrätter samt rätter av ljust kött, gärna med krämig sås. 

Vinhuset Tahbilk ligger vid Nagambie Lakes i Central Victoria och har fått sitt namn från aboriginernas namn på Nagambie, vilket är tabilk-tabilk. Det betyder ”platsen med många vattenhål”. Egendomen grundades redan på 1860-talet, vilket gör Tahbilk till ett av Australiens äldsta vinhus som fortfarande är i drift. Vineriet må vara gammalt, men man kombinerar den långa historien med moderna metoder. De arbetar exempelvis med skruvkork på alla sina viner. Tahbilk har blivit berömda för sina shiraz-, cabernet sauvignon- och marsanneviner. Vinhuset är starkt förknippat med sina gamla vinstockar. Inte helt opassande utmärks Tahbilks viner av en fantastisk lagringsduglighet, redan på instegsnivå.

Egendomen drivs av sedan fem generationer tillbaka av familjen Purbrick. Idag är Alister Purbrick ägare och chefsvinmakare men hans dotter Hayley har jobbat med produktionen sedan år 2009. Tahbilk utsågs till Winery of the Year 2016 av vingurun James Halliday.