In English

Nyhet i tillfälliga sortimentet: lagringsfavoriten tahbilk Museum marsanne

Den 23 mars släpps Tahbilk Museum Marsanne 2014 i Systembolagets tillfälliga sortiment. Det här är ett av våra bästa exempel på att det inte bara är dyra viner som utvecklas fint när de lagras. Den strålande årgången 2014 är redan lagrad hos producenten, men du kan naturligtvis spara det ännu längre. Artikelnummer på Systembolaget 95291 och kostar 159 kronor.

Alk.halt: 13% vol. | Art.nr: 95291 | Volym: 750 ml | Pris 159 kr

Klicka här för att beställa

Vi har börjat vänja oss vid att Tahbilk Museum Marsanne återkommande får en plats i det tillfälliga sortimentet och dess popularitet är knappast något att förundras över. Det är svårslagen prisvärdhet när det kommer till lagringsduglig kvalitet. Dessutom behöver du inte lagra vinet själv, även om du naturligtvis kan spara det ännu längre. Marsanne börjar bli en tämligen sällsynt druva och Tahbilk är en av Australiens äldsta producenter, vilket också bidrar till att det här vinet är en guldklimp för vinfantaster.  

Vinhuset Tahbilk ligger vid Nagambie Lakes i Central Victoria. Vineriet grundades redan på 1860-talet, vilket gör Tahbilk till ett av de äldsta vinhusen i Australien som fortfarande är i drift. De kan även stoltsera med världens äldsta aktiva vinstockar med druvan marsanne, planterade på senare delen av 1920-talet.  

Museumviner görs endast de årgångar som anses ha särskilt hög kvalitet. Tahbilk sparar då en del av sitt marsannevin för extra lagring innan lansering. Den strålande årgången 2014 var alltså ett ”museumår”. Druvorna kallpressades och fick jäsa på låga temperaturer. Vinet kylstabiliseras sedan i ståltank för att inte utsättas för syre. 

Doften är utvecklad med nyanserade toner av mineral, gul stenfrukt, citrus, vita blommor och bivax. Smaken är torr och frisk med toner av citrusfrukt, honungsmelon, vit persika, aprikos och vita blommor.  

Vinets friska och nyanserade karaktär passar utmärkt till smakrikare fisk- och skaldjursrätter samt rätter av ljust kött, gärna med krämig sås. 

Tahbilk må vara ett gammalt vineri, men de kombinerar sin långa historia med moderna och innovativa metoder. Ägaren och vinmakaren Alister Purbrick arbetar exempelvis uteslutande med skruvkork.