In English
Legaris Crianza
  • Art.nr: 95004
  • Volym: 750 ml
  • Pris: 191 kr
  • Alk.halt: 15 %

Legaris Crianza från Ribera del Duero – Åter i tillfälligt sortiment

Legaris Crianza från Ribera del Duero är äntligen tillbaka i tillfälligt sortiment. Det blir femte året i rad som Legaris förgyller det tillfälliga sortimentet på Systembolaget, denna gång med årgång 2020. Den 22 september släpps totalt 5400 buteljer. Perfekta till höstens mustiga grytor eller svampmiddagar.

Passar till

Dish icon

Lamm

Dish icon

Nöt

Dish icon

Vilt

Legaris Crianza från Ribera del Duero är äntligen tillbaka i tillfälligt sortiment

Den spanska regionen Ribera del Duero är en av anledningarna till att svenskar numera kan namnge fler spanska vinregioner än Rioja. Den nordliga regionen har haft vinproduktion i flera tusen år och har blivit känd för sina högkvalitativa och kraftiga rödviner, som ibland beskrivs som Rioja med extra allt. Precis som i Rioja görs de flesta vinerna på druvan tempranillo, som här går under namnet tinto fino. I regionens kontrastrika klimat får druvan lite mindre bär, tjockare skal och högre sockerinnehåll, vilket ger kraftfulla viner med god lagringspotential och lite högre alkoholhalt. Legaris Crianza 2020 är ett utmärkt exempel på just denna stil.

Vineriet Legaris startades och byggdes av Codorníugruppen 1999 och vinmakare Jorge Bombín vill uttrycka modern utveckling kombinerat med regional stolthet och tradition. Legaris Crianza är ett utmärkt exempel på varför Ribera del Duero blivit en av de mest ansedda spanska regionerna. Vinet är gjort på 100 % tinto fino från flera olika vingårdar, där varje vinläges unika jordmån och förutsättningar bidrar till att ge vinet komplexitet. Extra nyansrikedom kommer även från 12 månaders lagring på ekfat.

Vinet har en stor, intensiv och nyanserad doft med toner av mörka körsbär, björnbär, lakrits, läder, tobak och torkade örter. I bakgrunden anar vi en subtil ekfatskaraktär som finns där utan att ta över. Smaken är fruktig och strukturerad med rostade toner och en fantastisk balans mellan frukt och tanniner med ett mycket elegant avslut. Vinet passar kanske allra bäst till vällagade kötträtter som entrecôte, hängmörad biff, saftigt grillad fläskkarré eller finare vilt, gärna med smör- eller gräddbaserad sås. Det är också en given följeslagare till höstens mustiga grytor och svampskörds-middagar. Vinet lämpar sig för lagring och när det väl serveras, görs detta med fördel på karaff, gärna vid 16-18 grader.

Legaris Crianza är ett utmärkt exempel på varför Ribera del Duero blivit en av de mest ansedda spanska regionerna. Vinet är gjort på 100 % tinto fino från flera olika vingårdar, där varje vinläges unika jordmån och förutsättningar bidrar till att ge vinet komplexitet. Extra nyansrikedom kommer även från 12 månaders lagring på ekfat.
li_berger

Li Berger

Brand manager på Spring Wine & Spirits

  • Doft
  • Toner av mörka körsbär, björnbär, lakrits, läder, tobak och torkade örter.
  • Smak
  • Fruktig och strukturerad med rostade toner.
  • Avslut
  • Fantastisk balans mellan frukt och tanniner med ett mycket elegant avslut.

Bodegas Legaris

Bodegas Legaris startades av Codorníugruppen när de byggde ett vineri i Ribera del Duero år 1999. Namnet Legaris kommer från det latinska ordet eligo som betyder att plocka (frukt). De äger totalt 93 hektar vingårdar i Curiel de Duero och San Martín de Rubiales. Vinmakare Jorge Bombíns vision är att genom vinerna uttrycka modern utveckling kombinerat med regional stolthet och tradition.

Läs mer om Bodegas Legaris Link icon