In English
  • Art.nr: 92850
  • Volym: 750 ml
  • Pris: 399 kr
  • Alk.halt: 13 %

Gusbourne Guinevere Chardonnay 

Den 20 september släpps 240 buteljer av Gusbourne Guinevere Chardonnay 2022 i Systembolagets tillfälliga sortiment! Gusbourne Estate har gått i bräschen för att placera England på vinkartan och deras kvalitetsarbete i vingård och vineri har resulterat i att de är en av landets mest prisbelönta vinproducenter. Den ansedda egendomen är kända för att producera högklassiga mousserande viner, men använder även varje år en del av sina druvor till att producera en begränsad mängd stilla viner. Om du inte upptäckt engelskt vin än kan vi inte komma på ett bättre exemplar för att ändra på det!

  • Doft
  • Elegant och nyanserad doft av gröna äpplen, solvarma citroner, mineral och lätt rostade fat.
  • Smak
  • Torr, uppfriskande och intensiv smak av citrus, mineral, tropisk frukt och lätt rostade fat.
  • Avslut
  • Vinet har en lång och välbalanserad eftersmak.

Passar till

Dish icon

Fågel

Dish icon

Fisk

Dish icon

Grönsaker

Dish icon

Skaldjur

Gusbourne Guinevere Chardonnay – Tillfälligt släpp från en av Englands mest prisade producenter

Det växande vinlandet England är mer i ropet än någonsin och det tillfälliga släppet av Gusbourne Guinevere Chardonnay är ett utmärkt exempel på varför vinkännare inte kan sluta prata om Great British Wine. England har profilerat sig med högkvalitativa viner från den södra delen av landet, med svala odlingsförhållandena liknande dem i Champagne. Gusbourne Estate är definitivt en av de producenter som har gått i bräschen för att placera landet på vinkartan. Deras kvalitetsarbete i vingård och vineri har resulterat i att de är en av de mest prisbelönta vinproducenterna i Storbritannien. De är det enda engelska vineriet som hela tre gånger har utsetts till ”English Wine Producer of the Year” av International Wine and Spirits Competition. År 2019 blev Gusbourne Englands mest prisade vinproducent med 70 medaljer. De vann även sex guldmedaljer vid Wine GB Awards 2019, det högsta antalet hittills för en engelsk vinproducent. Gusbourne är även en av huvudgrundarna till Sustainable Wines of Great Britain, Storbritanniens första organisation för att driva hållbar druvodling och vinframställning.

Gusbourne Estate är även en av få engelska producenter som bara använder sina egna druvor. I deras vingårdar i Kent och West Sussex odlas de klassiska druvorna chardonnay, pinot noir och pinot meunier. De producerar främst högklassiga mousserande viner, men använder varje år en liten del av druvorna till att producera en begränsad volym stilla viner. En av dessa är det extraordinära vinet Gusbourne Guinevere Chardonnay.

Gusbourne Guinevere Chardonnay är gjort på 100 procent chardonnaydruvor. Druvorna skördades manuellt och pressades sedan i hela klasar. Alkoholjäsning skedde i barrique med battonage. Vinet lagrades sedan i tio månader på franska barriquer, av vilka 80 procent var använda och 20 procent var nya. Resultatet är Resultatet är ett komplext och elegant vin som elegant balanserar unik terroir, högklassig frukt och finstämd vinifiering. Passar kanske allra bäst till grillade skaldjur, vit fisk, eleganta grönsaksrätter eller på egen hand.

Få vinländer är mer aktuella än England just nu. Fantastiska odlingsförhållanden ger svala och komplexa viner. Vill man förstå grejen med det här vinlandet har jag svårt att komma på en bättre producent att börja med än Gusbourne Estate.
Göran Klintberg

Göran Klintberg

Produktchef på Spring Wine & Spirits

Gusbourne Estate

Gusbourne Estate är en av de producenter som har gått i bräschen för att placera England på vinkartan. Deras kvalitetsarbete i vingård och vineri har resulterat i att de är en av de mest prisbelönta vinproducenterna i Storbritannien och de är det enda engelska vineriet som hela tre gånger har utsetts till ”English Wine Producer of the Year” av International Wine and Spirits Competition. De är en även en av få engelska producenter som enbart jobbar med sina egna druvor.

Läs mer här Link icon