Den 9 maj släpps 2 400 buteljer av Gusbourne Brut Reserve 2020 på halvflaska i Systembolagets tillfälliga sortiment! Gusbourne Estate har gått i bräschen för att placera England på vinkartan och deras kvalitetsarbete i vingård och vineri har resulterat i att de är en av landets mest prisbelönta vinproducenter. Om du inte upptäckt engelskt mousserande än kan vi inte komma på ett bättre exemplar för att ändra på det!
Aperitif
Fisk
Skaldjur
Det växande vinlandet England har profilerats sig som just ett mousserande sådant och är mer i ropet än någonsin. Det tillfälliga släppet av Gusbourne Brut Reserve på halvflaska är ett utmärkt exempel på varför vinkännare inte kan sluta prata om Great British Wine. England har profilerat sig med högkvalitativamousserande viner från den södra delen av landet, med svala odlingsförhållandena liknande dem i Champagne. Gusbourne Estate är definitivt en av de producenter som har gått i bräschen för att placera landet på vinkartan. Deras kvalitetsarbete i vingård och vineri har resulterat i att de är en av de mest prisbelönta vinproducenterna i Storbritannien. De är det enda engelska vineriet som hela tre gånger har utsetts till ”English Wine Producer of the Year” av International Wine and Spirits Competition. År 2019 blev Gusbourne Englands mest prisade vinproducent med 70 medaljer. De vann även sex guldmedaljer vid Wine GB Awards 2019, det högsta antalet hittills för en engelsk vinproducent. Gusbourne är även en av huvudgrundarna till Sustainable Wines of Great Britain, Storbritanniens första organisation för att driva hållbar druvodling och vinframställning.
Gusbourne Estate är även en av få engelska producenter som bara använder sina egna druvor. I deras vingårdar i Kent och West Sussex odlas de klassiska druvorna chardonnay, pinot noir och pinot meunier. I deras vingårdar i Kent och West Sussex odlas de klassiska druvorna chardonnay, pinot noir och pinot meunier. De årgångsmousserande vinerna vinifieras enligt den traditionella metoden som här kallas för ”Great British Classic Method”. Vinerna har en längre lagringstid än konkurrenterna, de lagras mellan fyra till fem år på sin jästfällning med ytterligare sex månaders vilotid efter degorgeringen. Resultatet är lagringsduglig, mineraldriven och stilren elegans, med ett unikt uttryck av terroir. Passar kanske allra bäst till skaldjur, vit fisk eller som aperitif på egen hand.
Gusbourne Brut Reserve 2020 är en blend på 40 procent chardonnay, 33 procent pinot meunier och 27 procent pinot noir och är ett fantastiskt exempel på vilken kvalitet som engelskt mousserande vin kan hålla. Druvorna kommer från vingårdar i Appledore, Kent och Goodwood i West Sussex, med sydlig exponering. Jordmånen i Kent består huvudsakligen av lera blandad med sand och snäckskal. I South Downs, West Sussex består den av kritjord blandad med lerjord. Vinet ligger minimum 36 månader på sin jästfällning innan degorgering och omkorkning.
Druvorna skördades manuellt i oktober. Hela druvklasar pressades sedan försiktigt och den nypressade musten fick vila i 24-36 timmar. Jäsningen pågick i tio dagar vid 18-20 C i temperaturkontrollerade tankar. En liten andel vin jäste i gamla ekfat för att öka komplexiteten. 100 procent av vinet genomgick malolaktisk jäsning, för en mjukare och krämigare smakupplevelse. Vinet fick sina bubblor genom traditionell metod med en andra jäsning i flaskan. Vinet fick ligga minimum 36 månader på sin jästfällning innan degorgering och omkorkning. Dosage är 9 gram per liter.
Få vinländer är mer aktuella än England just nu. Fantastiska odlingsförhållanden ger svala och komplexa viner. Vill man förstå grejen med det här vinlandet har jag svårt att komma på en bättre producent att börja med än Gusbourne Estate.
Produktchef på Spring Wine & Spirits
Om producenten
Gusbourne Estate är en av de producenter som har gått i bräschen för att placera England på vinkartan. Deras kvalitetsarbete i vingård och vineri har resulterat i att de är en av de mest prisbelönta vinproducenterna i Storbritannien och de är det enda engelska vineriet som hela tre gånger har utsetts till ”English Wine Producer of the Year” av International Wine and Spirits Competition. De är en även en av få engelska producenter som enbart jobbar med sina egna druvor.
Läs mer här